Η ιδέα είναι, να αρχίσει να γεμίζει με κεφάλαια από την άμεση φορολογία. Δηλαδή, ένα μέρος από τους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι προσωπικές επιχειρήσεις, αντί να καταλήγει στο ταμείο του κράτους, θα καταλήξει στον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού.
Υπάρχει φυσικά ένα ζήτημα: χρήματα από την άμεση φορολογία δεν περισσεύουν καθώς οι πιέσεις λόγω των υψηλών ελλειμμάτων είναι έντονες. Συμπέρασμα; Τα πρόσθετα έσοδα για να γεμίσει ο κουμπαράς θα πρέπει να βρεθούν. Είτε με την περιστολή της φοροδιαφυγής είτε με την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας που ούτως ή άλλως έχει εξαγγελθεί. Συμπέρασμα; Κάποιοι θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τη σύνταξη των μελλοντικών γενεών.
Οσο για την κοινή αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, το μοντέλο είναι ήδη έτοιμο στα χαρτιά και μένει να υλοποιηθεί. Το σχέδιο κάνει λόγο για την ανάπτυξη της οικονομικής αστυνομίας η οποία ουσιαστικά θα είναι η μετεξέλιξη του σημερινού ΣΔΟΕ αλλά και των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου κοινωνικής ασφάλισης.
Στόχος είναι το συνεργείο που θα επισκέπτεται την επιχείρηση για έλεγχο, να μπορεί να εντοπίσει και την διαφυγή από φόρους αλλά και τις παραβάσεις που συνδέονται με την ασφαλιστική νομοθεσία.
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr