Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σκανδιναβική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας παραγωγικής μονάδας ανεμογεννητριών στην Ελλάδα, και η διοίκηση της θέλει να δει τις προθέσεις της κυβέρνησης, από την οποία έχει ακούσει να μιλά τόσο συχνά για πράσινη ανάπτυξη.
Λέγεται όμως, ότι το στέλεχος της Vestas επεσήμανε στους συνομιλητές του πως για να είναι βιώσιμη μια μονάδα παραγωγής ανεμογεννητριών, απαιτείται σταθερός ρυθμός κατασκευής και ένταξης στο σύστημα νέων αιολικών πάρκων.
Οι παιδικές ασθένειες
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Engel, ειδικά στην Ελλάδα η εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής θα πρέπει να συνδυαστεί με την εξασφαλισμένη ανάπτυξη της αγοράς αιολικής ενέργειας της τάξης των 800 έως 1000 MW ετησίως για χρονικό διάστημα μίας δεκαετίας.
Σήμερα τα νέα πάρκα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα μετά βίας ξεπερνούν τα 100MW, ενώ η Vestas έχει μερίδιο στη χώρα μας που ξεπερνά το 50%.
Από την άλλη πάλι, ακριβώς επειδή η ελληνική αγορά σήμερα δεν είναι ανεπτυγμένη, τα περιθώρια που έχει για έναν επενδυτή, είναι μεγάλα.
Αρκεί να καταπολεμηθούν οι παιδικές της ασθένειες (γραφειοκρατία, πολυνομία, έλλειψη συντονισμού συναρμόδιων υπηρεσιών, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, κλπ).
Η Vestas είχε πέρυσι τζίρο 6 δισ. ευρώ, και καθαρά κέρδη 511 εκατ. ευρώ.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr