Τρία είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή όσον αφορά στο μέλλον των καταθέσεων:
-Να δηλώσουμε όλες τις καταθέσεις μας και να μας ζητηθεί αναδρομικά «πόθεν έσχες». Αυτό το σενάριο δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί. Εϊναι πρακτικά αδύνατον να ζητήσει η εφορία να δικαιολογηθεί η συγκέντρωση καταθέσεων το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ. ’λλωστε, η δικαιολόγηση του πόθεν έσχες των καταθέσεων μπορεί μέχρι τώρα να γίνει με τρόπους για τους οποίους δεν λαμβάνει γνώση η εφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η υπεραξία από την πώληση των μετοχών. Η υπεραξία δεν δηλώνεται υποχρεωτικά στην εφορία. Πως θα υποχρεώσεις τώρα αυτόν που έχει κερδίσει στο παρελθόν στο χρηματιστήριο, να δηλώσει αναδρομικά τις υπεραξίες;
-Το δεύτερο σενάριο συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες: Όλοι οι Έλληνες δηλώνουν με δική τους πρωτοβουλία το ύψος των καταθέσεών τους στο αναμορφωμένο έντυπο Ε1. Κανείς δεν τους καλεί να δικαιολογήσουν το που βρήκαν τα χρήματα. Με αυτό τον τρόπο, λύνεται και το πρόβλημα με τις καταθέσεις που έχουν δηλωθεί σε δύο ονόματα. Ξεπερνιέται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δηλώνονται και τα ακίνητα στο Ε9. Από εκεί και πέρα, το πόθεν έσχες ισχύει για τη μεταβολή των καταθέσεων. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει στις 31/12/2010 ότι έχει 100.000 ευρώ, και στις 31/12/2011 ότι έχει 130.000 ευρώ, θα πρέπει να δικαιολογήσει που βρήκε τα χρήματα για να αυξήσει τις καταθέσεις του κατά 30.000 ευρώ. Αν το εισόδημά του είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν είναι μικρότερο, τότε θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος.
-Το τρίτο σενάριο, συγκεντρώνει και αυτό πολλές πιθανότητες: Να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Το επιχείρημα είναι ένα: ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να υποστηρίξει μια τέτοια μεταρρύθμιση. Επίσης, αν κάποιος αγγίξει τις καταθέσεις, υπάρχει φόβος διαρροής κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr