Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του τέως υπ. Ανάπτυξης, του πρώην υπουργού Κ. Χατζηδάκη και του πρώην γενικού γραμματέα Κ. Μουσουρούλη, που απέδωσαν τις κυβερνητικές αιτιάσεις πως τα κονδύλια για το ενεργειακό λίφτινγκ των κτιρίων δεν είχαν διασφαλιστεί, "είτε σε μη επαρκή γνώση του πως λειτουργεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είτε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ώστε να παρουσιασθεί από τη νέα κυβέρνηση αργότερα ως δικό της το πρόγραμμα, με μερικές τροποποιήσεις".
Διπλάσιες υποσχέσεις από τα υπάρχοντα κονδύλια
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Μανιάτη, το επίμαχο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" ύψους 400 εκ. ευρώ, δεν είχε περιληφθεί στα 1,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου μάλιστα ότι από τα 823 εκ. ευρώ, 47 εκ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την απόσυρση κλιματιστικών, και 70 εκ. ευρώ για έργα εξοικονόμησης στους ΟΤΑ, κατά τον κ. Μανιάτη, απομένουν μόνο 700 εκ. ευρώ για την ενέργεια. "Τίθεται το εύλογο ερώτημα πως θα καλυφθούν με 700 εκ. ευρώ, εξαγγελθέντα προγράμματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων έργα απαραίτητα όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, το χερσαίο τμήμα του ελληνο-ιταλικού αγωγού, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη", ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Και έφερε σαν παράδειγμα τη δράση για τα έργα εξοικονόμησης στους ΟΤΑ, η προκήρυξη της οποίας αφορά σε 70 εκ ευρώ, οι υποβληθείσες προτάσεις ξεπερνούν τα 150 εκ. ευρώ, αλλά οι διαθέσιμοι πόροι είναι μόλις 45 εκ. ευρώ!
Η διαδικασία της υπερδέσμευσης
Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι στο πρόγραμμα για τα κτίρια, ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία προκαταβολικής δέσμευσης (υπερδέσμευσης) πόρων από κωδικούς άλλων προγραμμάτων. Δηλαδή προκηρύσσεται ένα πρόγραμμα, δεσμεύονται πόροι από άλλα προγράμματα και στο τέλος του έτους γίνεται αναθεώρηση με μεταφορά πόρων και λογιστικός έλεγχος, ώστε η χώρα να είναι εντάξει με την Ε.Ε. Έτσι, έγινε με τα κλιματιστικά, αλλά και με άλλα παρόμοια προγράμματα, ανέφεραν.
Επίσης υποστήριξαν ότι είχαν έρθει σε συμφωνία με τους Περιφερειάρχες της χώρας προκειμένου εκείνοι να συνεισφέρουν κονδύλια, που θα παριέκοπταν από δράσεις των δικών τους ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα). Αλλά σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη "στο υπουργείο δεν υπάρχει ούτε μια κόλλα χαρτί που να αποδεικνύει την υποτιθέμενη αυτή συμφωνία".
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr