Με δεδομένη τη συγκεκριμένη αδυναμία, οι οικονομικά ασθενέστεροι απευθύνονταν μέχρι τώρα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την αγορά ενός ακινήτου.
Με το που ήρθε η κρίση, οι τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια ενώ το κλείσιμο της στρόφιγγας ξεκίνησε από τους «μη έχοντες». Η χορήγηση δανείων που να μην υπερβαίνουν του 70-75% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, άφησε εκτός παιχνιδιού πολλούς υποψήφιους αγοραστές. Από την άλλη, όσοι έχουν την οικονομική άνεση να καλύψουν ένα μέρος της αξίας του ακινήτου με μετρητά, δείχνουν να μην επιλέγουν τις φθηνότερες περιοχές. Ετσι, δικαιολογούνται και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν δραματική πτώση τιμών στις φθηνότερες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Στο Ίλιον, έρευνα της Aspis Real Estate κατέγραψε μείωση της τάξεως του 36% στο 9μηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στις Αχαρνές, η πτώση έφτασε στο 16% ενώ στην Νέα Ιωνία, αποτυπώθηκε πτώση 9%. Πτώση 5% και για τα Σεπόλια με τα νεόδμητα ακίνητα να πωλούνται προς 1800 ευρώ το τετραγωνικό. Γενικότερα, οι μεγαλύτερες πτώσεις τιμών εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Στα Εξάρχεια για παράδειγμα, πωλούνται ακίνητα ακόμη και με λιγότερα από 1500 ευρώ το τετραγωνικό ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στου Γκύζη.
Η μέση ετήσια πτώση στις τιμές πώλησης των κατοικιών φτάνει το 10% στα δυτικά προάστια, το 3% στα νότια προάστια και το 4% στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Στον αντίποδα, ελαφρά ανοδικές τάσεις της τάξης του 3% καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ αύξηση της τάξης του 6% παρατηρήθηκε στα ανατολικά προάστια. Δίχως αξιοσημείωτες μεταβολές κινήθηκε η αγορά κατοικίας στα βόρεια προάστια.
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr