Δηλαδή δεν προβλέπονται κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες και θα χορηγήσουν δάνεια σε καταναλωτές ενώ δεν θα έπρεπε με βάση την οικονομική τους κατάσταση και το εισόδημά τους.
Στο θέμα του υπεύθυνου δανεισμού αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός, κυρία Λούκα Κατσέλη την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι «θα συνταχθεί νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού». Πρόσθεσε πως θα είναι συμπληρωματικό του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών.
Η σχετική οδηγία της ΕΕ, η οποία καθυστέρησε να τεθεί σε εφαρμογή δύο χρόνια (γιατί άραγε;), αναφέρει ότι για τις συμβάσεις πίστωσης που συνάπτονται με καταναλωτές, ο πιστωτικός φορέας προκειμένου να θεωρηθεί ότι προβαίνει σε υπεύθυνο δανεισμό, οφείλει:
- να παρέχει στον καταναλωτή την προβλεπόμενη προσυμβατική πληροφόρηση,
- να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή με βάση ακριβείς πληροφορίες που παρέχει ο τελευταίος, και, όπου χρειάζεται, με βάση στοιχεία προερχόμενα από σχετικές βάσεις δεδομένων.
Ετσι, είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να σταματήσουν να δανείζουν με βάση τις μέχρι πρόσφατα συνήθεις πρακτικές (δάνειζαν ποσό μεγαλύτερο από πέντε φορές τον ετήσιο μισθό του πελάτη τους ή ποσά μεγαλύτερα της αξίας του προς αγορά προϊόντος) και να δανείζουν υπεύθυνα ώστε να αποφευχθούν επιζήμιες και δαπανηρές επιλογές, διαγραφές και διαδικασίες κατάσχεσης σπιτιών.
Τα κενά του νόμου και οι συνέπειες για τις τράπεζες
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτός από το θέμα της απουσίας κυρώσεων στη Ελλάδα και γενικά των συνεπειών από την παραβίαση της υποχρέωσης τήρησης υπεύθυνης θέσης στο θέμα του δανεισμού από το πιστωτικό ίδρυμα, ανακύπτουν κι άλλα ζητήματα όπως:
- ανάγκη συγκεκριμενοποίησης της διάταξης ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το πιστωτικό ίδρυμα,
- τα κριτήρια αξιολόγησης της παραβίασης.
Υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζα που ρωτήθηκε σχετικά για τον υπεύθυνο δανεισμό και το θέμα της απουσίας κυρώσεων είπε πως:
-''Η σωστή εφαρμογή του υπεύθυνου δανεισμού θα επηρεάσει συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών''. Eδωσε για παράδειγμα τους αγρότες, οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα - της τάξης μεγέθους 5.000 ευρώ ετησίως - με αποτέλεσμα καμία τράπεζα να μην μπορεί να τους δώσει δάνειο.
- ''Η μη πρόβλεψη κυρώσεων δεν σημαίνει ότι η τράπεζα δεν έχει κίνδυνο «τιμωρίας». Εάν ο πελάτης αισθανθεί θιγμένος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και με βάση το νέο νόμο μπορεί το δικαστήριο να απορρίψει την διαδικασία που ακολούθησε η τράπεζα και να βγάλει το δάνειο μη πληρωτέο''.
Χρήστος Ιωάννου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr