Σημειώνεται ότι νωρίτερα, όπως μετέδιδε και το «R», ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι στο 10% του ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν προβή σε περικοπή των δαπανών από τον προϋπολογισμό του 2010.
Ακόμη, ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι η «ευρεία υποστήριξη που έλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση θα διευκολύνει σημαντικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων».
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ είχε πριν από τις εκλογές ενημερώσει τους δύο αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων σχετικά την έκρηξη ελλείμματος.
Αναλυτικά η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ:
«Η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται σταδιακά από τη σοβαρότερη κρίση της μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Η παρούσα κρίση ήταν τόσο σοβαρή επειδή στο επίκεντρό της βρισκόταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι επιδράσεις τηςνα μεταδοθούν γρήγορα σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε όλες τις χώρες. Οι συνέπειες της κρίσης μεγεθύνθηκαν από την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι, μετά από μια χρηματοπιστωτική κρίση που έχει επίκεντρο το τραπεζικό σύστημα και εκδηλώνεται υπό συνθήκες ραγδαίας αύξησης των πιστώσεων και ταχείας ανόδου των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να επακολουθήσει σοβαρή οικονομική ύφεση. Αυτό συνέβη και με την παρούσα κρίση.
Οι παρεμβάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης υπήρξαν γρήγορες,τολμηρές και χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Οι παρεμβάσεις αυτές μείωσαν την αβεβαιότητα και βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα.
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο και η οικονομική δραστηριότητα υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα επίπεδά της προ της κρίσης. Είναι συνεπώς πολύ νωρίς για να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαία η διαμόρφωση ενός μεσοπρόθεσμου μακροοικονομικού πλαισίου για την περίοδο μετά την κρίση, το οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη και τη διατήρηση υγιούς δημοσιονομικής θέσης και θα ενισχύσει την ικανότητα των νομισματικών αρχών να επιτύχουνσταθερότητα των τιμών.Ένα τέτοιο πλαίσιο θα συμβάλεικαι στη στήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό που συνιστά πρόκληση πολιτικής είναι η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για την άρση των μέτρων, έτσι ώστε: πρώτον, να αποφευχθεί η πρόωρη αντιστροφή των δημόσιων παρεμβάσεων, δεύτερον, να μην τεθεί σε κίνδυνο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη σταθεροποίηση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τρίτον, να μην παραταθεί υπερβολικά η ισχύς των μέτρων ενδεχόμενο που θα ενείχε τον κίνδυνο στρεβλώσεων στα οικονομικά κίνητρα και επιβάρυνσης των δημόσιων οικονομικών. Η διαφύλαξη της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες των οποίων το έλλειμμα και το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ έφθασαν σε επίπεδα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης.
Το ΔΝΤ έχει διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στηναρωγή προς την παγκόσμια οικονομία προκειμένου αυτή να αντεπεξέλθει στην κρίση. Ο τριπλασιασμός των πόρων του ΔΝΤ έχει αυξήσει σημαντικά τη δανειοδοτική του ικανότητα, ενώ με τη νέα κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων έχει διατεθεί πρόσθετη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, η καθιέρωση Ευέλικτης Πιστωτικής Διευκόλυνσης θα προσδώσει επιπλέον ευελιξία στο πλαίσιο που διέπει τις δανειοδοτικές δραστηριότητες του ΔΝΤ.
Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κανείς μια κρίση είναι να την αποτρέψει. Η παρούσα κρίση αποκάλυψε ότι το μέγεθος, η φύση και η εξάπλωση του συστημικού κινδύνου εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από παράγοντες που συνδέονται με την μακροπροληπτική εποπτεία. Ως εκ τούτου, είναι ουσιώδες να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη μακροπροληπτική εποπτεία το οποίο θα διασφαλίζει τόσο τη συστηματική ανάλυση των κινδύνων όσο και τη διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπισή τους.
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας
Η οικονομική ύφεση ήταν λιγότερο έ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr