Η εξέλιξη του δείκτη στην Ελλάδα συμπορεύεται έτσι με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση βελτίωσης των προσδοκιών, η οποία μάλιστα ξεκίνησε το ίδιο ακριβώς διάστημα (Απρίλιος 2008). Η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο οφείλεται πάντως περισσότερο στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (πλευρά της ζήτησης) και λιγότερο στους επιχειρηματικούς τομείς (πλευρά της προσφοράς).
Ετσι στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια άνοδος στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, σταθερότητα στο Λιανικό Εμπόριο και πτώση στις Υπηρεσίες. Αντίθετα οι καταναλωτές για άλλη μία φορά διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια σε μία ανοδική τάση που συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο.
Όπως έχει παρατηρηθεί σε όλες τις αντίστοιχες έρευνες από το 1985 και μετά, οι εκλογικές χρονιές χαρακτηρίζονται από συστηματική άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς στην προεκλογική κυρίως περίοδο βελτιώνονται οι προσδοκίες των καταναλωτών. Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής κινούνται ανοδικά, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, ενώ και στα αποθέματα οι τάσεις περιορισμού τους είναι εντονότερες.
- στις Υπηρεσίες, στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών, όμως έντονη είναι η πτώση που καταγράφεται στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
- στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφεται σημαντική βελτίωση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ αντίθετα τα αποθέματα φαίνεται πως έχουν ενισχυθεί μετά τις ρευστοποιήσεις των εκπτώσεων και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο επιδεινώνονται ελαφρώς.
- στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών παραμένουν έντονα αρνητικές, αλλά αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου επιδεινώνονται, αν και οριακά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται σημαντική άνοδος στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, παρόλο που οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της ανεργίας βελτιώνονται σημαντικά, περιορίζοντας έτσι την έντονη ανασφάλεια των προηγούμενων μηνών, ενώ ενισχύεται ελαφρά και η πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο.
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, για πέμπτο συνεχή μήνα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη. Ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 1,6 μονάδα στην Ε.Ε. και 2,0 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 82,6 και 82,8 μονάδες αντίστοιχα, σε επίπεδα πάντως ακόμα χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου.
Οι μεταβολές του Σεπτεμβρίου, παρότι θετικές, είναι πάντως οι ηπιότερες που καταγράφονται από την άνοδο του δείκτη τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του κλίματος προέρχεται από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Κατασκευές, όπου ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος.
Στις Υπηρεσίες, το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά στην ΕΕ (κατά +3,6 μονάδες) και λιγότερο στην Ευρωζώνη (+2,1). Στο Λιανικό Εμπόριο οι προσδοκίες ανέκαμψαν επίσης και στις δύο ζώνες (κατά +2,9 και +3,5 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη), ενώ στη Βιομηχανία ο δείκτης διατήρησε την ανοδική τροχιά που έχει ξεκινήσει μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, τόσο στην ΕΕ (+2,7), όσο και την Ευρωζώνη (+2,2). Τέλος, ανοδικά κινείται και η καταναλωτική Εμπιστοσύνη και στις δύο ζώνες (+1,9 μονάδες στην ΕΕ και +2,1 στην Ευρωζώνη).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr