Λαμβάνεται υπ όψη η προεκλογική περίοδος του Ιουνίου 1989 έως και του Σεπτεμβρίου του 2007 με σημαντικότερη παράμετρο την τάση της αγοράς σε κάθε εκλογική φάση. Τί εννοούμε; Για παράδειγμα στις εκλογές του 2000, τότε που επικράτησε για δεύτερη φορά ο κ. Κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ και ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που έχανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής, οι αγορές βρίσκονταν στη φάση της πτώσης, λόγω της φούσκας των τεχνολογικών εταιρειών που παρέσυραν αρνητικά τις αγορές σε ολόκληρο το κόσομο, κάτι που κράτησε, όπως είναι γνωστό μέχρι το 2004. Από τις 8 αναμετρήσεις που προυπήρξαν της σημερινής στις πέντε η αγορά ενισχυόταν δύο μήνες πριν από τη κάλπη και σε έξι υποχωρούσε μετά το εκλογικό αποτελεσμα.
Ας πάρουμε το νήμα από την αρχή. Το... «βρώμικο 89» δύο μήνες πριν από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 317 μονάδες έχοντας πραγματοποιήσει επί δύο μήνες ένα μίνι ράλι της τάξης του 14,28%. Ένα μήνα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης ο γενικός δείκτης κατέγραφε συνολικές απώλειες 2,42%, ευρισκόμενος στις 18 Ιουλίου στις 310,18 μονάδες. ίδια εικόνα, αλλά πιο έντονη και στις εκλογές που ακολούθησαν στις 5 Νοεμβρίου. Για δύο μήνες το Χ.Α. εμφάνιζε άνοδο κατά 37,05%, με το γενικό δείκτη να φτάνει στις 519,73 μονάδες. Ένα μήνα μετά ο γενικός δείκτης του Χ.Α. εμφάνιζε πτώση 14,49%. Ήταν η περίοδος της οικουμενικής κυβέρνησης και η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, ειδικά ως προς το σκέλος της οικονομίας. Ήταν τότε που ο Ξενοφών Ζολώτας ως πρωθυπουργός δήλωνε τη δυσκολία που υπήρχε στη καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου και ο ίδιος είχε απαρνηθεί την πρωθυπουργική αποζημίωση. Γενικότερα, ήταν μία ταραχώδης περίοδος, αν και υπήρχαν κάποια αχνά σημάδια σύγκλησης στο θέμα της οικονομίας ανάμεσα στον Γιώργο Γενηματά και τον νυν ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά τα οποία έσβησαν πολύ γρήγορα...
Στην εκλογική αναμέτρηση της 8ης Απριλίου του 1990 η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική. Πάρτι δύο μήνες πριν από τις εκλογές, πάρτι και ένα μήνα μετά. Ο γενικός δείκτης κάλπαζε δύο μήνες πριν στηθούν οι κάλπες καταγράφοντας κέρδη 22,75% και ένα μήνα μετά από 672 μονάδες βρέθηκε στα ύψη στις... 985,78 και με κέρδη 46,70%. Ήταν το πάρτι, για όποιν θυμάται, των κατασκευαστικών εταιρειών. Το αποτέλεσμα των κλογών ήταν η ισχνή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Μητσοτάκη.
Το 1993 και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου ξαναέρχεται στα πράγματα με το γενικό δείκτη να διολισθαίνει δύο μήνες πριν το στήσιμο της κάλπης καταγράφοντας απώλειες 5,11%, πτώση η οποία συνεχίστηκε και ένα μήνα μετά σημειώνοντας πτώση 3,15%.
Στις 22/9/1996 στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται πια ο κ. Κ. Σημίτης και κερδίζει τις εκλογές έχοντας ως αντίπαλο τον Μιλτιάδη Έβερτ, πρόεδρος τότε της Νέας Δημοκρατίας. Κέρδη 7,44% κατέγραφε δύο μήνες πριν από τη «μέρα της κρίσης» ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ΣΤΙς 963 μονάδες και απώλειες 4,72% ένα μήνα μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης Σημίτη, με το γενικό δείκτη στις 918 μονάδες. Σημειωτέον ότι η κρίση από τις αγορές της Ασίας είχε ήδη ξεσπάσει.
Στις επόμενες εκλογές, μετά από τέσσερα χρόνια, στις 9/4/2000, είχε προηγηθεί ένα θερμό καλοκαίρι, ευρωεκλογές, το «κόμμα του Χρηματιστηρίου» και γενικόετρα είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη διόρθωση που θα έφτανε την αγορά στις 1.450 μονάδες. Οι φούσκες στην περιφέρεια είχαν σκάσει μία - μία και οι επενδυτές έβλεπαν τις αποδόσεις τους να μετατρέπονται σε ζημιές στοιχίζοντας σε άλλον την άδεια ταξί, σε άλλον το σπίτι του, σε άλλον το μαγαζάκι του, σε άλλον το εφάπαξ ή τις οικονομίες μιάς ζωής. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, οι απώλειες για την αγορά ήταν 10,10% και περίπου άλλες τόσες ένα μήνα μετά. Η διεθνής συγκυρία ήταν η χειρότερη. Η Enron κατέρρευσε και στους απολυμένους αμερικανούς είχαν μείνει μόνο τα σπίτια τους, τα οποία έχασαν κι αυτά, έπειτα από οκτώ χρόνια με τα subprimes και τη κατάρρευση της Lehman Brothers... Στις 9/4 2000 ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρισκόταν στις 4.934 μονάδες και ένα μήνα μετά σ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr