Το σχέδιο εξόδου από την κρίση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ανάλυσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπογράμμισε πάντως ότι δεν είναι μόνο ένα σχέδιο για την οικονομία αλλά «είναι ένα ευρύτερο σχέδιο για την πατρίδα, το οποίο περιλαμβάνει άμεσες δράσεις για την οικονομία και δράσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το δίλημμα που τίθεται στις προσεχείς εκλογές είναι το εξής: «Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον κατήφορο ή θα πάρουμε αποφάσεις για να βάλουμε τη χώρα σε πορεία εθνικής ανάτασης;»
Οικονομική πολιτική
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή έκτακτης φορολογίας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα επιβάλει φόρους στους οικονομικά ισχυρούς και θα μειώσει τη φορολογία των οικονομικά αδύναμων. «Εγώ θα είμαι ορθός, αποτελεσματικός και δίκαιος. Θα συγκρουστούμε με αντιλήψεις του παρελθόντος. Το θέμα δεν είναι πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πάνε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν θα μειώσουμε το ΦΠΑ Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε. Αλλά δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ. Χρειαζόμαστε μια οικονομία ανταγωνιστική.
«Χρονίζον πρόβλημα» χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου την κρατική σπατάλη, σημειώνοντας πως τώρα είναι η ώρα να το αντιμετωπίσουμε.
«Έχουμε τη βούληση και το πρόγραμμα για να το κάνουμε. Πράγματι το ζήτημα δεν είναι μόνο που θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Αναμορφωμένο φορολογικό σύστημα, πόροι από την ΕΕ, αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού», επεσήμανε. «Η επίσημη διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Υπογράμμισε ακόμη πως το ζήτημα «δεν είναι να βρούμε τις τεχνοκρατικές λύσεις. Αυτές θα τις βρούμε. Το θέμα είναι να υπάρξει η βούληση».
Σε ερώτηση για το φορολογικό σύστημα και τη φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «στόχος είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Εκείνοι που έχουν να δώσουν θα πληρώσουν και εκείνοι που δεν έχουν θα πληρώσουν λιγότερο. Είμαστε σε μια άλλη φιλοσοφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Θα την χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά. Θα πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Απογραφή σαν αυτή που έκανε η ΝΔ ποτέ. Θα προστατεύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας». «Θα ματώσουμε για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η πρότασή μας δίνει τη βάση για να μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι, με βάση τη διαφάνεια, την αξιοκρατία κ.λπ. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα. Να αναδιαρθρώσουμε τους μηχανισμούς στης εφορίας, για να μην είναι φέουδα. Θα ζητήσω και από τον φορολογούμενο και αυτός να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του».
Αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με την Εκκλησία σε αυτό το ζήτημα και ότι πιστεύει ότι θα βρεθεί μια λύση. «Είμαι σίγουρος πως και η Εκκλησία σε αυτήν την εθνική μας προσπάθεια δεν θα θέλει να λείψει», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.
Δημόσιος τομέας και ΔΕΚΟ
Στον τομέα των προσλήψεων, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων, σημείωσε όμως ότι «βεβαίως όπου υπάρχουν παρανομίες δεν θα τις επικυρώσουμε». «Η στελέχωση του κράτους θα γίνει με αξιοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Θέλουμε τους άξιους όχι τους αρεστούς. Εκείνους που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ένας λόγος της μεγάλης αποτυχίας της ΝΔ ήταν ότι τη δημόσια διοίκηση την οργάνωσαν με βάση τις πιέσεις των κομματικών και άλλων παραγόντων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ανοίγοντας τα χαρτιά του για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον ΟΤΕ μίλησε για την πρόθεση του κόμματός του να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Deutsche Telekom για ουσιαστικότερο ρόλο του Δημοσίου στον Οργανισμό.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπανδρέου, τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr