Ο κ. Καραμανλής, επανέλαβε ότι διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και ότι θα τολμήσει δύσκολες αποφάσεις, συνεχίζοντας την πολιτική του που στηρίζεται σε τρεις άξονες: στον έλεγχο και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές τομές.
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ευχάριστο, όπως τον χαρακτήρισε λαϊκισμό, ενώ όσον αφορά τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, παραδέχθηκε πως υπήρξαν καθυστερήσεις και ατολμία, κατά την πενταετία που κυβερνά.
Τα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής είναι:
Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.
Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.
Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης.
Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.
Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.
Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.
Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Αναδιάρθρωση των δαπανών του Προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).
Εφαρμογή, από την 1η του χρόνου, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.
Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.
Αναφερόμενος στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε:
Kαθιέρωση ρητών αρχών και διαδικασιών, που θα διέπουν την προετοιμασία, την κατάρτιση και την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Kατάρτιση τριετών προϋπολογισμών
Eπιτάχυνση της εφαρμογής Προϋπολογισμών Προγραμμάτων,
Yποχρεωτική κατάρτιση λεπτομερών ετήσιων ισολογισμών από κάθε φορέα και οργανισμό του Δημοσίου
Kαθιέρωση ρητών αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων κατά κατηγορία δαπάνης για το απόλυτο ύψος ή το ύψος σε σχέση με το ΑΕΠ.
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξήγγειλε:
Δημιουργία Ενιαίας Βάσης Δεδομένων, για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές, όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.
Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.
Εγκατάσταση συστήματος on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Οικονομίας
Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.
Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.
Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης.
Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές εξήγγειλε την κατάργηση του cabotage στις κρουαζιέρες προκειμένου όπως είπε να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ επανέλαβε τα όσα κατά καιρούς έχει πεί για θέσπιση νέου σύστηματος προμηθειών στην υγεία, και τη δημόσια διοίκηση, ευέλικτη τοπική κα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr