Θα έλεγε κάποιος πως μετά το σοκ των πρόωρων εκλογών οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν τους κερδισμένους και τους χαμένους της επόμενης των εκλογών ημέρα. Η τάση πάντως διεθνώς παραμένει θετική.
Ετσι, την τιμητική τους είχαν ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με κέρδη 1,99% έναντι οριακής ανόδου 0,20% και 0,12% των δεικτών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο κλάδος των εκδόσεων -εκτυπώσεων έδειξε να αναζωογονείται πετυγχαίνοντας κέρδη... από το παρελθόν 21,90% καθώς αρκετές μετοχών του βρέθηκαν στον πίνανκα με τη μεγαλύτερη άνοδο. Ο ΔΟΛ ενισχύθηκε 22,94%, η Ναυτεμπορική 19,74%, ο Λιβάνης 19,05% και η ΧΚ Τεγόπουλος 11,90%.
Επίσης ανάμεσα στις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν Altec 20%, Νίκας 18,92%, Δομική Κρήτης 18,09%, Ιντρακόμ 14,69%, Ιντρακάτ 11μ43%, Revoil 9,28% και Προφίλ Τζιρακιάν 9,09%.
Αντίθετα πτωτικά κατά 0,79% κινήθηκε ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών λόγω της σημαντικής πτώσης 3,20% της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας (-1,76%), της Εμπορικής (-1,29%) και της Πειραιώς (-0,10%). Ανοδο σημείωσαν η Attica Bank 8,91%, Eurobank 2,34%, Marfin Popular 1,29%, Κύπρου 0,87%.
Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Το σχόλιο της Πήγασος
Με εβδομαδιαία πτώση 4,53% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2425,23 μονάδες με πολύ αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές που κινήθηκαν κοντά στα 263,7 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 6,8 εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία μειώνοντας τις συνολικές εισροές στα 94,7 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Σε φάση αναμονής ενόψει του εκλογικού αποτελέσματος βρίσκεται από την Τετάρτη η εγχώρια αγορά. Στα αποτελέσματα του πολύ μέτριου εξαμήνου ήρθε να προστεθεί ένας νέος παράγοντας ρίσκου σε μια κομβική στιγμή για την οικονομική συγκυρία καθώς οι ισορροπίες στο επιχειρηματικό προσκήνιο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εύθραυστες. Στην διάθεση κατοχύρωσης κερδών και την αδύναμη εικόνα του διεθνών αγορών η εκλογική περίοδος προσθέτει έναν ακόμα αρνητικό καταλύτη ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στην διαχείριση των δημόσιων εταιριών ή το οικονομικό πρόγραμμα του κάθε κόμματος . Η «αγωνία» έχει να κάνει περισσότερο τους συσχετισμούς δυνάμεων της επόμενης ημέρας των εκλογών. Και είναι λογικό το χρηματιστήριο να θέλει μια ξεκάθαρη και άμεση εικόνα διακυβέρνησης καθώς το επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων περνάει αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ μέσα από τις αποφάσεις του κράτους. Για παράδειγμα οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν υπάρξει ο καθορισμός των προσώπων που θα εκπροσωπήσουν τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία ή κρατικούς οργανισμούς στις γενικές συνελεύσεις. Επίσης υπάρχουν σε εκκρεμότητα θέματα ανάθεσης έργων, προκήρυξης διαγωνισμών ακόμα και νομοσχέδια ενίσχυσης κλάδων με κρατική επιδότηση που αφορούν το εμπόριο και την κατασκευή, τα οποία αυτή την στιγμή μετατίθενται χρονικά, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που διαπιστωμένα υπάρχει στην αγορά. Τον πρώτο λόγο στην αγορά τον έχουν πλέον οι δημοσκοπήσεις με επικρατέστερο σενάριο την υποαπόδοση της αγοράς έναντι των ξένων αγορών καθώς είναι εκκωφαντική πλέον η απουσία καταλυτών και ειδήσεων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου σε καθαρά διορθωτική πορεία με σήματα πωλήσεων από MACD και κινητούς μέσους των 9 και 15 ημερών σε ισχύ μετά την διάσπαση της ζώνης των 2.480 - 2.460 μονάδων. Η εικόνα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω σε μια υποχώρηση και παραμονή της αγοράς κάτω από τις 2.400 μονάδες ενεργοποιώντας ή επιβεβαιώνοντας νέα σήματα πωλήσεων από πιο μεσοπρόθεσμους δείκτες. Μέχρι στιγμής πάντως η αγορά δεν έχει κινηθεί σε ένα βαθμό υπερβολής αναλογικά με την άνοδο στον χρόνο που προηγήθηκε. Ο βαθμός της διόρθωσης δεν συνιστά ακόμα υπερβολή και όσο η αγορά κινείται πάνω από τις 2.300 μονάδες καθώς είναι φυσιολογικό σε μια άνοδο 500 μονάδων να υπάρχει μια λογική κατοχύρωσης κερδών ή προσωρινής παύσης για την ενσωμάτωση καινούργιων ειδήσεων. Συμπερασματικά εκτιμούμε ότι είναι ακόμα νωρίς για
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr