Ουσιαστικά λοιπόν η «οικονομική χρονιά» διακόπτεται προς το παρόν μέχρι τον Ιανουάριο του 2010. Αυτό σημαίνει οτι τα δημόσια οικονομικά ουσιαστικά θα καταρρεύσουν τελείως για το διάστημα αυτό, το έλλιεμμα θα εκτιναχθεί σε νεά ύψη και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δυσκολευτεί πολύ το δημόσιο να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Σημαίνει επίσης οτι όλες οι αποφάσεις για μεγάλα δημόσια έργα που αφορούν τον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό κλάδο δηλαδή τις μεγάλες επενδύσεις, παγώνουν και αν στο διάστημα αυτό υπάρξουν προεκλογικές παροχές και ρουσφετολογία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Όπως και να έχει το πράγμα το δημόσιο ταμείο που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου θα είναι άδειο και θα απαιτηθεί νέα αυξηση του δανεισμού για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Το ζητούμενο σε αυτό το διάστημα είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της χωρίς να έχουμε πτωχεύσεις, πάγωμα πληρωμών και μαζικές απολύσεις. Σε αυτό το σημείο εξάλλου εστιάζονται και οι ανησυχίες των επιχειρηματιών και των τραπειτών οι οποίοι ανησυχούν περισσοτερο απο όλα για το αν θα βγεί αυτοδυναμία στις εκλογές ή όχι.Θεωρούν οτι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές και αν αρχίσουν οι επαναληπτικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης, αν καταλήξουμε σε συμμαχίες, τότε αφενός θα χαθεί πολύς χρόνος και αφετέρου θα καταλήξουμε σε ανίσχυρα κυβερνητικά σχήματα τα οποία δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τα αναγκαία για τη διάσωση της οικονομίας μέτρα.
Αν υποθέσουμε όμως οτι όλα πάνε καλά και οτι μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχουμε μια ισχυρή κυβένρηση, και πάλι θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει η οικονομία σε επίπεδα ασφάλειας, εφόσον βεβαίως η διεθνής κρίση συνεχιστεί. Η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση επιδεινούμενη μάλιστα απο το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Οι λύσεις δεν είναι απλές και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση για τη λήψη σκληρών μέτρων και την επιβολή θυσιών σε μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Το πρωτο που πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με κορυφαίους επιχειρηματίες, είναι η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης με την παράλληλη ανασύνταξη των ελεγκτικών μηχανισμών προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου. Οι ίδιοι επισημαίνουν οτι η επιβολή αυξημένων φόρων δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα στα έσοδα του δημοσίου αν δεν αυξηθούν οι συναλλαγές στην οικονομία . και αυτό διότι θα συρρικνωθεί η φορολογητέα ύλη. Αντίθετα, επισημαίνουν, αν αυξηθεί ο τζίρος και τα κέρδη, ακόμη και χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών, τα έσοδα του δημοσίου θα αυξηθούν.
Αυτό που ζητάει πάντως ο επιχειρματικός κόσμος αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει την επομένη των εκλογών μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφεία στη Βουλή ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μπορέσει να λάβει μέτρα ανασύνταξης του κρατικού μηχανισμού ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε πλήρη διάλυση.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr