Eτσι, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας συνεχίζει να πουλάει όσο εκείνος θέλει. Με περιθώρια σίγουρα πάνω από τα 4-5 λεπτά, που θεωρούνται τα «εύλογα». Η αγορά είναι ελεύθερη, δεν υπάρχουν πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ούτε η νομοθεσία αναφέρει τον ορισμό της αισχροκέρδειας.
Διαφορές ακόμη και 25 λεπτών
Το «μάθημα» πάντως που θα πρέπει να αποκομίσουν οι καταναλωτές και από το φετινό καλοκαίρι είναι ότι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουν απέναντι στην ακρίβεια είναι η αναζήτηση των πρατηρίων με τις χαμηλότερες τιμές.
Ακόμη και στις πιο ακριβές περιοχές, με βάση τις τιμές του παρατηρητηρίου τιμών, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ φθηνών και ακριβών πρατηρίων που φτάνουν σε ακραίες περιπτώσεις έως και τα 25 λεπτά. Ο καταναλωτής λοιπόν θα πρέπει να τα εντοπίσει, μέσω των ενημερωτικών μηχανισμών (παρατηρητήριο τιμών στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΝκαι των ΚΕΠ) και να τα προτιμήσει.
Eλεγχοι στη διακίνηση, αλλά...
Εκεί πάντως που υπάρχουν πιο σαφή όρια για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο είναι στη διακίνηση. Οι έλεγχοι στο κομμάτι αυτό (διακίνηση υγρών καυσίμων - πετρελαιοειδών και ιδιαίτερα πετρελαίου θέρμανσης) διενεργούνται από τη Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του ΥΠΑΝ και τα ειδικά Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΚΕΔΕΠ). Εστιάζουν στο εάν γίνονται σωστές παραδόσεις, εάν υπάρχουν περισσεύματα ή ελλείμματα πετρελαίου στα βυτιοφόρα, εάν υπάρχουν τιμολόγια, εάν οι μετρητές είναι σφραγισμένοι και εγκεκριμένοι, εάν υπάρχουν σφραγισμένοι μετρικοί κανόνες, εάν το βυτίο διαθέτει απαγορευμένες σωληνώσεις. κλπ. Ελέγχους όμως σε θέματα αισχροκέρδειας, τα ΚΕΔΑΚ δεν μπορούν να κάνουν
Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr