Ανησυχώντας για αύξηση ακριβώς των κρουσμάτων εγχωριας κερδοσκοπίας το υπουργείο Ανάπτυξης εντείνει τους ελέγχους των συνεργείων του στις εθνικές οδούς και στις τουριστικές περιοχές, σε κοινές αποστολές με συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).
Ερχονται κι άλλες αυξήσεις
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση 2,42% της τιμής της αμόλυβδης την εβδομάδα που πέρασε, για να διαμορφωθεί από τα 1,073 ευρώ στα 1,099 ευρώ κατά μέσον όρο. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι αν συγκρίνει κανείς τις αυξήσεις των διεθνών τιμών με αυτές των ελληνικών, φαίνεται ότι οι πρώτες δεν έχουν μετακυλισθεί εξ ολοκλήρου στην εγχώρια αγορά. Ενώ οι διεθνείς τιμές βενζίνης έχουν αυξηθεί κατά 12,4% σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα, τα διυλιστήρια "πέρασαν" αυξήσεις μόνο 6,4%, και στις αντλίες των πρατηρίων έφτασαν αυξήσεις μόνο 3,7%. Για την ώρα η μεγάλη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει απορροφήσει μέρος των διεθνών ανατιμήσεων, αλλά αργά ή γρήγορα εκτιμάται πως οι αυξήσεις των διεθνών τιμών θα μετακυλισθού ν και στην ελληνική.
Οι πιο ακριβοί νομοί
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία μέτρηση του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της αμόλυβδης σε μέσους όρους με βάση τις τιμολοψηίες της Παρασκευής "έσπασε" το όριο του 1,1 ευρώ το λίτρο σε 30 από τους 52 Νομούς της χώρας, ενώ ειδικά στην Κρήτη ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 1,20 ευρώ (Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι). Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων που είναι πιο επικαιροποιημένα, δηλαδή χθεσινά, η τιμή της αμόλυβδης σε πρατήρια του Ηρακλείου Κρήτης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσεων, έφθασε μια "ανάσα" από τα 1,30 ευρώ. Πρωινές μάλιστα τιμοληψίες έδειξαν τιμές κοντά στα 1,20 ευρώ ακόμη και σε πρατήρια της Αττικής, της Ροδόπης, της Ηλείας, και της Αρκαδίας, παραδοσιακά φθηνών νομών.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr