Τι έλεγαν οι εκτιμήσεις
Αρχικά οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της εταιρείας Ενεργειακής Αιγαίου για τις ποσότητες της νέας γεώτρησης, έκαναν λόγο για 5.000 βαρέλια ημερησίως, που μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουν επαληθευτεί. Η συνολική επένδυση έφτασε τα 38 εκατ. δολάρια ξεπερνώντας σε κόστος τον αρχικό προϋπολογισμό, αφού σύμφωνα με την εταιρεία (που ελέγχει τις μετοχές της Kavala Oil) η γεωλογία στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου είναι ιδιόμορφη και πολύπλοκη.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο λόγος που η γεώτρηση από τα 3.200 μέτρα που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, έγινε τελικά στα 4.370 μέτρα, σχετίζεται με την αναθεώρηση των γεωλογικών στόχων. Κι αυτό καθώς η πρώτη φάση της γεώτρησης, δεν επιβεβαίωσε την ερμηνεία που είχε δοθεί στα σεισμικά.
Στο "Εψιλον" οι ελπίδες
Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η γεώτρηση περιορίστηκε στο κοίτασμα του Β. Πρίνου χωρίς να επεκταθεί στο πεδίο "Εψιλον", όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, το οποίο περικλείει πολύ μεγαλύτερες απολήψιμες ποσότητες πετρελαίου από αυτές των υπολοίπων. Για το συγκεκριμένο πεδίο - που ανακαλύφθηκε το 2004 από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της Kavala Oil, τη βρετανική Regal Petroleum που ωστόσο δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα- με βάση παλαιότερες δηλώσεις εκπροσώπου των επενδυτών υπάρχουν ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών, και δυνατότητα παραγωγής 3.000 βαρελιών ημερησίως.
Για την ώρα, με δεδομένο ότι την τωρινή παραγωγήβάσει του νόμου την αγοράζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, και ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου είναι τα 73 -74 δολάρια, το επιχειρηματικό εγχείρημα καθίσταται βιώσιμο. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η σημερινή παραγωγή επιτρέπει για μερικά ακόμη χρόνια τη συνέχιση της επένδυσης και τη διασφάλιση της απασχόλησης για τους 280 περίπου εργαζόμενους στην εταιρεία.Εφόσον ωστόσο δεν ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα "Εψιλον" και δεν δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου, η πρώτη γεώτρηση στο "Εψιλον" αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχήΣεπτέμβριο και θα έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρων.
Το ιστορικό
Στη «χρυσή» του περίοδο, 1981- 1985, το κοίτασμα του Πρίνου είχε φτάσει να δίνει 25.000-30.000 βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας ως και το 10% των ετησίων αναγκών της χώρας. Σταδιακά από το 1987 και μετά η παραγωγή άρχισε να υποχωρεί και όταν το 1999 το ξένο κονσόρτιουμ -με επικεφαλής την καναδική Denison -που είχε την εκμετάλλευσή του αποφάσισε να λύσει τη σύμβαση του με το ελληνικό Δημόσιο, η ημερήσια ποσότητα είχε πέσει στα 5.000 βαρέλια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου στα 20 δολάρια, κατέστησε την επένδυση αντιοικονομική.
Η εποχή της Regal
Το μάνατζμεντ της εταιρείας Kavala Oil πέρασε για μερικά χρόνια στους εργαζόμενους, και ενώ η ημερήσια παραγωγή του Πρίνου έπεφτε στα 1.300 βαρέλια, στο τέλος του 2007 η εκμετάλλευσή του άλλαξε χέρια, αφού τον έλεγχο της επιχείρησης απέκτησε η Regal Petroleum με έδρα το Λονδίνο. Εταιρεία που έμεινε γνωστή περισσότερο για το παιχνίδι που έστησε με τη μετοχή της το 2004 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο μεγαλομέτοχός της Ρουμανο- Αυστραλός Φράνκ Τίμις, διοχετεύοντας πληροφορίες για τεράστια κοιτάσματα που ανακάλυψαν τα γεωτρύπανά του στη Καλλιράχη, παρά για το πετρέλαιο που εξόρυξε. Τη διάδοχη κατάσταση της Kavala Oil, ανέλαβε το Δεκέμβριο 2007 η Ενεργειακή Αιγαίου, και τον Απρίλιο του 2008 παρατάθηκαν οι άδειες για έρευνα κι εκμεταλλευση , κι η εταιρεία υπέβαλε επενδυτικό πλάνο, αξίας 225 εκ. δολ.
Ο Ενεργειακός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr