Το ΣΕΕΣ εισηγείται οι αιτήσεις που θα επιλέγονται, να είναι τα πλέον αποδοτικά έργα «μέχρι της ισχύος που επιτρέπει η ευστάθεια του συστήματος», ενώ προτείνεται να περιοριστεί η ισχύς των αδειών παραγωγής και εγκατάστασης για έργα που δεν υλοποιούνται. Η έκθεση αναφέρει ότι μεγαλύτερη των 6.500MW διείσδυση των ΑΠΕ (εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών), συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα για τη σύνδεση των ΑΠΕ καθώς επίσης τη μη βέλτιστη λειτουργία των θερμικών μονάδων όσο και των ίδιων των ΑΠΕ. Και επισημαίνει ότι η ύπαρξη συνολικών αιτήσεων για άδειες που ξεπερνούν τα 50.000 MW αποδεικνύει ότι ο συνολικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ δεν ανταποκρίνεται στα ρεαλιστικά δεδομένα για τη χώρα.
Λιθάνθρακας
Για το λιθάνθρακα, οι υπεύθυνοι του ενεργειακού σχεδιασμού έχουν «συμμορφωθεί» με την απόφαση της πολιτείας για απαγόρευσή του από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΕΣ, κ. Ραφαήλ Μωυσσής, σημειώνει ότι οάνθρακας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και ειδικά την περίοδο 2020-2030, υπό την προσδοκία ότι τότε, θα έχουν αναπτυχθεί οι τεχνολογίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Πυρηνική Ενέργεια
Για την πυρηνική ενέργεια στην έκθεση δεν γίνεται ιδιαίτερη μνεία πέραν του εισαγωγικού σημειώματος, όπου υπάρχει αναφορά στα σχέδια γειτονικών χωρών για πυρηνικές μονάδες που πιθανόν στο μέλλον να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ενεργειακής οικονομίας.
Σενάρια αύξησης ζήτησης ενέργειας
Τέλος τα σενάρια για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της κρίσης, έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Σύμφωνα με τις τρεις εναλλακτικές (σενάριο βάσης, πλέον πιθανό και επιθυμητό) η ζήτηση το 2010 θα κυμανθεί μεταξύ 58.824 και 59.219GWh, το 2015 μεταξύ 67.660 και 74.094MWh και το 2020 μεταξύ 70.267 και 82.005 GWh, εκτιμήσεις χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Ο Ενεργειακός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr