Σε ό,τι αφορά τις τάσεις η έκθεση παρατηρεί ότι: το κόστος βαίνει μειούμενο τα τελευταία δύο χρόνια, αυξάνονται οι διασυνοριακές συναλλαγές, ενεργοποιούνται περισσότερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες καιοι brokers δρστηριοποιούνται σε πρισσότερες από δύο και τέλος κερδίζουν μερίδιο αγοράς οι διεθνείς brokers έναντι των τοπικών.
Κόστος συναλλαγών επί μετοχών
Το μέσο σταθμισμένο με την αξία συναλλαγών κόστος είναι στην Ελλάδα 22 μονάδες βάσης ή 0,22%, με αποτέλεσμα να κτατάσσεται στην 3η θέση. Η ακριβότερη χώρα είναι η Πολωνία με 28,2 μβ και ακολουθεί η Τσεχία με 27,1.
Στη άλλη άκρη του πίνακα, με τις πιο φθηνές συναλλαγές είναι η Ισπανία 5,8 μ.β. και ακολουθούν Ιταλία 6,7 μ,β, και Βέλγιο 7,9 μ.β.
Οι πιο ακριβές αγορές γενικότερα είναι οι λιγότερο ανεπτυγμένες, όπως προκύπτει από τηνέρευνα και την κατάταξη των 18 χρηματοοικονομικών κέντρων σε τρεις κατηγορίες:
-Στις βασικές όπου ανήκουν οι χώρες Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο το μέσο κόστος είναι 8 μονάδες βάσης.
-Στις δευτερεύουσες όπου κατατάγησαν οι Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία το κόστος είναι 11 μ.β.
-Στις υπόλοιπες όπου περιλαμβάνονται οι Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και - Πορτογαλία και το μέσο κόστος διαμορφώνται σε 14 μονάδες βάσης.
-(Στην Αυστρία, το μέσο κόστος χρηματιστηριακών πράξεων είναι 9,7 μ.β., ήτοι λιγότερο από το μισό της Ελλάδος, κι ας έδωσε ένα κάρο λεφτά για να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο της Λουμπλιάνα).
Eνα άλλο ενδιαφέρον στοιχεία είναι η χρέωση ανά κατηγορία επενδυτών:
Στους θεσμικούς επενδυτές η μέση χρέωση είναι ίδια 11 μονάδες βάσης και στις τρεις κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμικοί επεδυτές καταφέρνουν να επιβάλλονται και να εξασφαλίζουν χαμηλά κόστη.
Ομως στους ιδιώτες οι χρεώσεις διαφοροποιούνται. Τα βασικά χρηματοοικονομικά κέντρα χρεώνουν κατά μέσο όρο 33 μονάδες βάσης, τα δευτερεύονται 27, δηλαδή λιγότερα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές και τα «λοιπά» χρεώνουν 51 μονάδες βάσης, δηλαδή τις υψηλότερες χρεώσεις.
Σε ότι αφορά το μερίδιο αγοράς οι διεθνείς brokers κερδίζουν μερίδιο. Το 2006 οι τοπικοί brokers ήλεγχαν το 70% των χρηματιστηριακών συναλλαγών (μετοχές) ενώ δύο χρόνια αργότερα το το μερίδιο μειώθηκε σε 61% και αυξήθηκε των διεθνών brokers.
Χρ. Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr