«Η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει απώλεια περισσοτέρων από 560.000 τουρίστες, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε απώλεια περισσοτέρων των 19.000 θέσεων απασχόλησης,» σημειώνει ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η ποσοστιαία μεταβολή σε επίπεδο εσόδων είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, δεδομένων των προσφορών που όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά και διευρύνθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο και θα συνεχιστούν και για τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού. Πώς βλέπουν όμως την κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή στα μέσα της τουριστικής περιόδου παράγοντες της αγοράς; Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε Κρήτη και Κεφαλονιά, ενώ αντίθετα οι Κυκλάδες δεν χάνουν ούτε μέσα στην κρίση καθόλου από την αίγλη τους. Παράλληλα, προορισμοί - outsider -όπως η Πιερία- φαίνεται πως θα κάνουν φέτος τη διαφορά.
Πτωτική είναι η κίνηση στα νησιά του Ιουνίου, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Μέχρι στιγμής οι αφίξεις διαμορφώνονται στο -10% σε σχέση με πέρσι και κάπως έτσι μάλλον θα παραμείνει μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, διαπιστώνει η πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ιονίων Νήσων, Χριστίνα Τετράδη. «Αυτό μεταφράζεται σε πτώση 20% με 30% στα έσοδα λόγω των προσφορών, της μειωμένης διάρκειας παραμονής, αλλά και της μειωμένης αγοραστικής κίνησης», διευκρινίζει. Όπως εξηγεί, ακόμη και αυτοί που αποφασίζουν να πάνε διακοπές, μειώνουν τη διάρκειά τους και τείνουν να χαλούν λιγότερα κατά την παραμονή τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ιόνιο καταγράφεται στην Κεφαλονιά, ενώ η Λευκάδα είναι αυτή που έχει την καλύτερη επίδοση και δείχνει ότι τελικά θα καταφέρει να αντέξει. Η πιο μεγάλη κάμψη στην τουριστική κίνηση καταγράφεται από τους ξένους, ενώ «ο εσωτερικός τουρισμός θα στηρίξει περισσότερο φέτος» σύμφωνα με την κ. Τετράδη. Πάντως, όπως προβλέπει, μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας δε διαφαίνεται στο Ιόνιο, καθώς τα περισσότερα καταλύματα είναι μικρά και βασίζονται κυρίως στην προσωπική εργασία.
Στο 80% διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η πληρότητα στην Κρήτη, ενώ άλλες χρονιές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η πληρότητα άγγιζε πάντα το 100%. Και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης Νικηφόρος Λαμπρινός, η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει. «Φυσικά, η πτώση του τζίρου στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολλαπλάσια εξαιτίας των προσφορών, στις οποίες έχουν καταφύγει οι ξενοδόχοι», συμπληρώνει.
Όσον αφορά τη Χαλκιδική, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος βλέπει κάμψη της τάξεως του 15%, με το τζίρο να υποχωρεί ακόμη περισσότερο κατά 25%. Αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο κ. Τάσιος υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δωμάτια και μάλιστα για όλα τα βαλάντια. Και εδώ οι τουρίστες περιορίζουν τις διανυκτερεύσεις και προσπαθούν να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι περισσότεροι παραθεριστές είναι απ τα Βαλκάνια, από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, τους αρέσουν οι ελληνικές παραλίες», σημειώνει ο κ. Τάσιος.
Ιδιαιτέρως αισιόδοξα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στην Πιερία όπου η κίνηση διαμορφώνεται στα περσινά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας, Μπούρος Γιώργος, χαρακτηρίζει την κίνηση ικανοποιητική και σημειώνει πως ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Παρ όλο που ο τζίρος παρουσιάζει κάμψη της τάξεως του 5%,οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αγγίζουν σε πληρότητα το 100% ενώ τα μικρότερα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια , παρουσιάζουν πληρότητα 68%- 70%.
Μάλιστα τα ξενοδοχεία δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε εκπτώσεις και προσφορές. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, τα τουριστικά πρακτορεία πίεζαν για καλύτερες προσφορές αλλά η Ένωση δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο καθώς με αυτό τον τρόπο θα υποβάθμιζαν τις υπηρεσίες τους. Βασικοί «τουριστικοί τροφοδότες» της περιοχής της Πιερίας αποτελούν οι αγορές χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Πολωνία καθώς και η Ουγγαρία. Παράλληλα, αυξημένη κίνηση καταγράφεται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Ρουμανία και η Σερβία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr