Στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση πόρων, ιδιαίτερα στην υγειονομική περίθαλψη. Oι αλλαγές στους κλάδους Υγείας ενδέχεται να λάβουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα ξεκινήσουν από τον διαχωρισμό του κλάδου Υγείας στο ΙΚΑ, τα έσοδα του οποίου έχουν υποστεί πλήρη καθίζηση το τελευταίο εξάμηνο.
Θ'ακολουθήσεουν αλλαγές και στα υπόλοιπα Ταμεία και στη συνέχεια θα ενοποιηθούν, έτσι ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη από έναν ενιαίο φορέα, ο οποίος θα έχει χωριστή διοίκηση.
Αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Το επόμενο βήμα, δήλωσε ο κ.Καραμανλής, είναι οι αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, όπου και ζήτησε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές στο καθεστώς και παράλληλα να ενταθεί η προσπάθεια για την εξάλειψη των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περιστολή της εισφοροδιαφυγής και τις σπατάλες στις δαπάνες υγείας μέσω του ΑΜΚΑ, της ενιαίας μηχανοργάνωσης αλλά και της ενοποίησης των ταμείων που προέκυψε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Εντονες αντιδράσεις ακολούθησαν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι «η λέξη μεταρρύθμιση και η πρακτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμη με την αποδόμηση και την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις οι 130.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί και η ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας».
Η εκρπόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε για «εμπαιγμό» και «λεκτικό θράσος» από την πλευρά του πρωθυπουργού. Εκανε μάλιστα λόγο για εκτίναξη της φοροδιαφυγής με τη «χαριστική πράξη ρύθμισης των μεγαλοοφειλετών» και το «φέσωμα των νοσοκομείων με 3 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η «λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να πληρώνει ακόμη πιο πολλά η εργατική λαϊκή οικογένεια για υγεία πρόνοια και ασφάλιση, απαλλάσσοντας τους μεγαλοεργοδότες και το κράτος από αντίστοιχες υποχρεώσεις και δαπάνες, και σημαίνει επίσης περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».
Από τον ΣΥΝ, ο Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε «ντροπή» το να κάνει λόγο ο πρωθυπουργός για περιστολή της φοροδιαφυγής, «την οποία έχει επιβραβεύσει τέσσερις φορές με χαριστικές ρυθμίσεις». Πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε δραστικές περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων ως θυσία στο αποικιακό καθεστώς επιτήρησης της ΕΕ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr