Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να υπάρξει προφανώς αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και στο α΄ τρίμηνο του 2010 επηρεάζοντας αρνητικά την συνολική κερδοφορία και της τρέχουσας αλλά και της επόμενης χρονιάς.
Πάντως αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί για διαμόρφωση των επισφαλών δανείων στο 7% και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δάνεια στο τέλος του 2009 θα κινηθούν μεταξύ 260 και 263 δισ. ευρώ συνεπάγεται ότι τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών θα ανέλθουν στα 18 δισ. ευρώ ρεκόρ ως απόλυτο μέγεθος συγκριτικά με τα 14 με 15 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται τα επισφαλή δάνεια την τρέχουσα περίοδο ή ποσοστό επί των δανείων 6%.
Όσον αφορά τα Βαλκάνια προκύπτει ότι τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται στο 4% ή 2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2009 με δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση του ΑΕΠ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης , οι υποτιμήσεις των εθνικών νομισμάτων έχουν επιδεινώσει την διαδικασία εξυπηρέτησης ορισμένων δανείων και ειδικά αυτών σε ξένο νόμισμα δεν αποκλείεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων δηλαδή τα συνολικά προβληματικά δάνεια να φθάσουν στο 6% με 6,5% ή έως 3 δισ. ευρώ περίπου.
Με βάση αυτές τις παραδοχές που φαίνεται να τις αποδέχονται μεγάλη μερίδα τραπεζικών στελεχών τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2009 θα διαμορφωθούν μεταξύ 2 και 2,2 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση δηλαδή τα κέρδη του 2009 θα συγκρίνονται με τα κέρδη του 2005 , τέσσερα χρόνια πίσω. Πάντως παρά τις αυξημένες προβλέψεις είναι προφανώς ενθαρρυντικό ότι οι τράπεζες καταφέρνουν να εμφανίζουν κέρδη.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr