Οι νέοι φόροι στον συγκεκριμένο κλάδο έρχονται αμέσως μετά τη νέα απαίτηση του κράτους για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών και αφορούν σε:
Α) Αυξηση τέλους κινητής τηλεφωνίας. Για λογαριασμούς έως 50 ευρώ, το τέλος θα ανέρχεται στο 12%, για λογαριασμούς από 50 έως 100 ευρώ στο 15% για 100 έως 150 ευρώ στο 18% και για λογαριασμούς πάνω από 150 ευρώ στο 20%. Αν προστεθεί και ο ΦΠΑ η επιβάρυνση για τα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας μπορεί να φτάσει εώς το 39%.
Β) Επιβολή φόρου 12% στα καρτοκινητά.
Τί σημαίνουν όλα αυτά για την κοινωνία, τη χώρα και τις εταιρείες κινητής:
-Ενας συνδρομητής με συμβόλαιο που κάνει λογαριασμό 50 ευρώ το μήνα θα πληρώσει επιπλέον 33,28% ήτοι 16,64 ευρώ σε φόρους με αποτέλεσμα ο συνολικός λογαριασμός να φθάνει τα 66,64 ευρώ.
-Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών της στο διαδίκτυο (mobile internet). Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ η ίδια η πολιτεία έχει θέσει ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε νέες τεχνολογίες, παράλληλα λαμβάνει μέτρα που ουσιαστικά αντιτίθενται στην επίτευξη αυτού του στόχου.
-Υψηλότερη επιβάρυνση ομάδων καταναλωτών όπως οι φοιτητές και οι ηλικιωμένοι (στο σύνολό τους αποτελούν το 53% των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας) και οι χρήστες ασθενέστερου κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου (57% των χρηστών της καρτοκινητής τηλεφωνίας)
-Εντάσσει και την καρτοκινητή τηλεφωνία σε ομάδες προϊόντων ειδικών κατηγοριών, όπου επιβάλλονται επιπλέον φόροι και δασμοί (π.χ. αλκοόλ, τσιγάρα). Η ένταξη της καρτοκινητής σε αυτήν την κατηγορία αγαθών θεωρείται άδικο φορολογικό μέτρο, καθώς οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν βασικό κοινωνικό αγαθό πού αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο.
-Δημιουργεί διακρίσεις. Ζημιώνει την επικοινωνία μέσω καρτοκινητών τηλεφώνων, αντίθετα όμως αφήνει ανέγγιχτες άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως την τηλεκάρτα.
-Η επιβολή τέλους στα καρτοκινητά θα προκαλέσει το παράδοξο ο συνδρομητής καρτοκινητής τηλεφωνίας να αγοράζει κάρτα ανανέωσης χρόνου ομιλίας αξίας 10 ευρώ αλλά να παίρνει πραγματική αξία μειωμένη κατά 31% (19% ΦΠΑ + 12% ειδικό τέλος).
-Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτοτυπήσει αρνητικά παγκοσμίως αφούστην περίπτωση του ειδικού φόρου-τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που έχει ήδη επιβάλλει, o 19% ΦΠΑ επιβάλλεται επιπλέον του ειδικού φόρου-τέλους, δηλαδή έχουμε φόρο επί του φόρου
-Βάζει εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της χώρας. Η χώρα μας έχει την υψηλότερη φορολογία για την κινητή τηλεφωνία (ειδικό τέλος συν ΦΠΑ) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κατέχει την 1η θέση στο ποσοστό φόρων στο συνολικό κόστος κατοχής κινητού, το οποίο φτάνει το 26%) και για το λόγο αυτό διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία επιβάλλεται ο ειδικός φόρος (τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας) σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου. Παγκοσμίως οι μόνες χώρες που επιβάλλουν υψηλότερη φορολογία στην κινητή τηλεφωνία από την Ελλάδα, (προ της νέας αύξησης του φόρου) είναι η Τουρκία, η Τανζανία, η Ουγκάντα, η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Ζάμπια, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Εκουαδόρ.
-Η επιβολή επιπρόσθετων φόρων στη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα επιφέρει περαιτέρω μείωση των εσόδων των παρόχων (ειδικά σε μία εποχή που έχει μειωθεί η χρήση κινητού λόγω της οικονομικής κρίσης), γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για επενδύσεις στην ανάπτυξη προηγμένου δικτύου και καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων. Στο σύνολο της οικονομίας, το α' τρίμηνο του 2009, οι επενδύσεις στο μηχανολογικό εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 23,4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008 (με βάση στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε.) , αποτελώντας βραχυπρόθεσμα τον κύριο παράγοντα ύφεσης στην οικονομία και υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας. Η επιβάρυνση ενός δυναμικού κλάδου όπως η κινητή τηλεφωνία δεν διευκολύνει την κατάσταση.
<Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr