Έτσι αναμένεται να μεταβούν στο Μόναχο ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.
Oι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μ. Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία.
Όπως αναφέρει το Έθνος, παρατηρείται αλλαγή 180 μοιρών στην υπερασπιστική τακτική του Μ.Χριστοφοράκου, καθώς για πρώτη φορά γίνεται λόγος για Έλληνες πολιτικούς.
Συγκεκριμένα, οι κ. Κουρζάβε και Πέτερ ισχυρίζονται πως «η υπόθεση αυτή έχει συνέπειες για δεκάδες κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα συμφέρον από ενδεχόμενη ομολογία του Χριστοφοράκου».
Σε συνέντευξη Τύπου ο Στέφαν Κουρζάβε, υπογράμμισε ότι «δεν θα επιβιώσει εάν φυλακιστεί στην Ελλάδα». Όσο για τις «τάσεις αυτοκτονίας», για τις οποίες γίνεται λόγος στο ένταλμα σύλληψης, ο κ. Κουρζάβε τις απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ακόμη υποστηρίζει ότι ο Μ.Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κανένα πολιτικό πρόσωπο και πως απλά «έκανε δωρεές στα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως άλλωστε γίνεται και στη Γερμανία».
Εντός 60 ημερών θα πρέπει να αποφασίσει η γερμανική Δικαιοσύνη για την έκδοση ή όχι του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, δεδομένης της γερμανικής υπηκοότητας που διαθέτει ο κατηγορούμενος. Η όποια απόφαση εκδοθεί θα είναι αμετάκλητη. Εάν αποφασιστεί η έκδοσή του, τότε μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η έκδοσή του, όμως, αναφέρει το Βήμα, κρίνεται αμφίβολη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμάγερ, «τα αδικήματα για την προ του 2000 περίοδο έχουν όντως παραγραφεί, δεδομένου ότι στη Γερμανία η παραγραφή εφαρμόζεται ήδη πέντε χρόνια μετά την τέλεση παρανόμων πράξεων. Απομένουν τα αδικήματα που έγιναν μετά. Αυτό διερευνούμε τώρα».
Ο κ. Ομπερμάγερ σημειώνει πως υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις για την έκδοση του Χριστοφοράκου στις ελληνικές αρχές: Πρώτον, σε περίπτωση δίκης και καταδίκης του στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία και, δεύτερον, η κατηγορία που τον βαρύνει θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τη χώρα η οποία έχει κινήσει δίωξη εναντίον του, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα.
Δύο σενάρια κυριαρχούσαν χθες στο Μόναχο.
Σύμφωνα με το πρώτο, ο κ. Χριστοφοράκος θα επιμείνει μέχρι τέλους στην ως τώρα υπερασπιστική γραμμή του σε ό,τι αφορά το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης, θα κάνει όμως «άνοιγμα» προς την εισαγγελέα Μπόιμλερ-Χεσλ παραδεχόμενος, για παράδειγμα, ότι συνέπραξε στη μεταφορά «μαύρου χρήματος» στην Ελλάδα. Αυτό θα τον «καταχώριζε» οριστικά στους Γερμανούς και θα του επέφερε μια σχετικά ελαφρά κατηγορία, εκείνη της απιστίας, η οποία στη Γερμανία έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα, με ανώτατο όριο ποινής πέντε χρόνια.
Το δεύτερο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα κάνει το παραμικρό άνοιγμα. Αυτό δεν θα επιφέρει μόνο την μήνιν της κυρίας Μπόιμλερ-Χεσλ, αλλά και την απώλεια ορισμένων δυνατοτήτων, όπως, για παράδειγμα, η προσωρινή απελευθέρωσή του υπό περιοριστικούς ρόλους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr