Συγκεκριμένα, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γ.Παπαδάκη και Στρ.Λιαρέλη, το πρωί της Πέμπτης, ο Κ.Καραμανλής παραδέχθηκε πως υπήρξε χρονική ολιγωρία και ατέλεια υπηρεσιακών παραγόντων στο χειρισμό του τηλεγραφήματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγουάη για τις κινήσεις του καταζητούμενου για την υπόθεση Siemens Χρ.Καραβέλα και τη διαβίβαση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται υπηρεσιακή καθυστέρηση, ωστόσο υπογράμμισε πως δεν υπήρξε πολιτικό κίνητρο. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το χειρισμό του σήματος και σε ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκε, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πολιτική ευθύνη σημαίνει δεν κρύβομαι πίσω από γεγονότα ή πρόσωπα και επισήμανε ότι αν οι πρωθυπουργοί έκαναν αλλαγές για τέτοια θέματα, δεν θα ήταν κανείς όρθιος.
Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς και την αντίδραση της κοινής γνώμης, ο Κ.Καραμανλής παρατήρησε πως υπάρχουν θέματα που πρέπει να διερευνηθούν και όπου υπάρχουν ευθύνες να υπάρξουν ποινές.
Σημείωσε, δε, ότι δεν μπορεί η πολιτική ζωή να εγκλωβίζεται σε ατέρμονη σκανδαλολογία. Ακόμη, τόνισε ότι η υπόθεση του Βατοπαιδίου έχει πληγώσει τον ίδιο και την παράταξη. Σημείωσε ότι συμπάσχει με την αντίληψη ότι κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί, ωστόσο -όπως είπε- άλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο η ποινική και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη. Όλοι κρίνονται, είπε και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει στις εθνικές εκλογές.
Σε ερώτηση για το τι θα πράξει εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικό για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν είναι από εκείνους που καταθέτουν τα όπλα και πως στα 53 του χρόνια δεν σκέπτεται να αποσυρθεί.
Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Αντώναρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για παραιτήσεις υπουργών.
Οι δηλώσεις Γ.Παπανδρέου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σειρά ονομάτων που -όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε- συνδέονται με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις ενέργειες στελεχών της Siemens.
«Ποιοι ήταν πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου; Ο κ. Τσουκάτος που έχει ομολογήσει, πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι έχει πάρει ένα εκατομμύριο μάρκα και τα έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.
» Ο κ. Σκαρπέλης, προφυλακισμένος σήμερα, κορυφαίος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ, μόνιμο μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ για 15 ολόκληρα χρόνια επί πέντε συνεχών διοικήσεων. Ο άνθρωπος που έδενε και έλυνε.
» Ο κ. Μαντέλης, υπουργός τότε του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο κανείς δεν ξέρει σήμερα που είναι.
» Ο κ. Τρεπεκλής. Πού ανήκε ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι στη ΝΔ. Τίνος στενός φίλος είναι ο κ. Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι του Κώστα Καραμανλή. Τέσσερα ονόματα που τα συναντάει κανείς παντού σ αυτή την υπόθεση που έχει τα πλοκάμια της στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
Στο στόχαστρο του κ. Αντώναρου μπήκε για μια ακόμα φορά ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κάλεσε να απαντήσει για τη θητεία και τις δράσεις του στο ΔΣ του ΟΤΕ, ενώ επανέλαβε ότι για τη θητεία του αυτή δεν έχει καμία αναφορά στο βιογραφικό του.
«Αναρωτιέμαι γιατί δεν κάνει αυτή την αναφορά που ήταν μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ την ίδια εποχή που είχε κεντρική αναφορά στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού».
ΠΑΣΟΚ: Λάσπη στον ανεμιστήρα
Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτυπώνεται ανάγλυφα ο πανικός της κυβέρνησης: «Λίγες μέρες πριν τις κάλπες προχωρά σε ονοματολογία και πετά λάσπη στον ανεμιστήρα. Το ήθος της κυβέρνησης σε αυτές τις εκλογές θα την ακολουθεί για πολύ καιρό» τόνισε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε «ποιος ήταν αυτός που αρνήθηκε τρεις προτάσεις για Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens, τη φυγή βασικών υπόπτων, το κλείσιμο της Βουλής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr