Σε καινούργιες περιοχές του λεκανοπεδίου και κατά συνέπεια φθηνότερες όπως για παράδειγμα τα νέα ανατολικά προάστια του λεκανοπεδίου- παρατηρήθηκε οικοδομικός οργασμός την περίοδο 2005-2007. Λόγω κρίσης, πολλά ακίνητα παρέμειναν απούλητα με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο οι τιμές να υποχωρούν και πάλι αρκετά.
Υπό αυτή την οπτική γωνία, δικαιολογούνται τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε η Aspis Real Estate για την πορεία των τιμών κατά το πρώτο τετράμηνο: Στην Νέα Ιωνία, η υποχώρηση στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, φτάνει στο 20,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στην περιοχή της Αρτέμιδας, η τιμή έχει πέσει κατά 17,65% ενώ στο Πέραμα κατά 15%. Διψήφια ποσοστά υποχώρησης, εντοπίζονται και στις Αχαρνές, στα Σεπόλια, στο Καματερό και στον Γέρακα.
Αυτά τα ευρήματα, είναι λίγο πολύ γνωστά στην αγορά. Το ερώτημα είναι το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής. Υπάρχουν στελέχη της αγοράς τα οποία εκτιμούν ότι οι περιοχές που πιέζονται τώρα περισσότερο, μπορούν να λειτουργήσουν ως «ελατήριο» με το που θα αποκατασταθεί η κατάσταση στην αγορά. Για να επιβεβαιωθεί αυτή η αισιόδοξη εκτίμηση, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η ηρεμία στον χώρο της στεγαστικής πίστης.
Τα φθηνότερα ακίνητα δεν μεταβιβάζονται συχνά χωρίς να μεσολαβεί τράπεζα. Αν βέβαια, αυτό συμβεί, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γεννηθούν υπεραξίες. Ο λόγος; Υπάρχουν περιοχές στις οποίες οι τιμές έχουν υποχωρήσει πλέον ακόμη και στα 1400-1500 ευρώ το τετραγωνικό. Τα παραδείγματα πολλά: 1400 ευρώ ανά τ.μ στην Λούτσα, 1600 ευρώ στα Ανω Λιόσια, 1700 ευρώ στο Κρυονέρι και στις Αχαρνές, 1800 ευρώ στην Κάντζα και στην Παιανία.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr