Η σημερινή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης- τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος και φέρνει σαν παράδειγμα το δημοσιονομικό πρόβλημα που αν και προτάσσεται ως το μεγάλο μας πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα φαινόμενο των μακροχρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το πνεύμα της ομιλίας του κινείται στην κατεύθυνση ότι η παγκόσμια κρίση ανέδειξε απλώς τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η ελληνική οικονομία εδώ και 30 χρόνια, τις χρόνιες παθογένειές μας, που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια κρίση ως ύστατη ευκαιρία υπέρβασης.
Δεν είναι δυνατόν, θα πει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μέρος του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο, να δαιμονοποιεί συστηματικά την επιχειρηματικότητα, και να την επικαλείται ως μοναδική υπεύθυνη για τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ θα θέσει το θέμα και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με αιχμηρό και αυστηρό τρόπο.
Από πλευράς αλλαγής πολιτικής, ο κ. Δασκαλόπουλος θα ζητήσει δράσεις για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα, τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τη κομματικοκρατία, τη χαμηλής ποιότητας παιδεία, τα κλειστά επαγγέλματα , τις κλειστές αγορές, την αναποτελεσματικότητα του κοινωνικού μας κράτους.
Γ. Παπανδρέου
Πέντε προτεραιότητες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, από το βήμα της οποίας εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για την κρίση και το κλείσιμο της Βουλής.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα πορεύεται ακυβέρνητη καθώς η κυβέρνηση έχει ακινητοποιηθεί και βρίσκεται σε σύγχιση ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο περιθωριοποίησης και ένταξης σε μια ιδιότυπη δεύτερη ταχύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο κλείσιμο της Βουλής υπογράμμισε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος, λειτουργούν διαλυτικά, οδηγούν σε παραγραφή υποθέσεων που βρίσκονται υπό διερεύνηση και δημιουργούν την εντύπωση ότι οι έχοντες εξουσία έχουν απόλυτη ασυλία για οποιαδήποτε ασυδοσία.
Οι προτεραιότητες που παρουσίασε ο κ.Παπανδρέου περιλαμβάνουν:
- Ευνομούμενο κράτος με διαφάνεια, ευθύνη και αποτελεσματικότητα που θα λειτουργεί με αξιοκρατία και χωρίς σπατάλες. Κράτος επιτελικό και ισχυρό που θα θέτει κανόνες, θα ελέγχει και θα σχεδιάζει σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας.
- Νέα δυναμική ανταγωνιστική οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα.
- Σύγχρονο, αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας δωρεάν παιδείας.
- Σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους.
-Συμμετοχή, διεκδίκηση, διαπραγμάτευση για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων με σαφή και σταθερή εθνική στρατηγική.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πελατειακή διαχείριση του εθνικού πλούτου και εκτετυαμένη διαφθορά ενώ μίλησε για συνολική και όχι μόνο οικονομική κρίση. Υπάρχει, τόνισε, αίσθηση ανομίας και ατιμωρησίας, δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού, του καπάτσου, του κομματικού παράγοντα.
Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, μίλησε για διακριτούς ρόλους με τον επιχειρηματικό κόσμο και τα media και εξήγγειλε αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα και χαμηλότερους συντελεστές για τα κέρδη που επανεπενδύονται. Τέλος ανέφερε πως «δεν θα πάμε σε απογραφή αλλά θα πρέπει να αποτυπώσουμε πού βρισκόμαστε».
Η ομιλία Καραμανλή
Η ανοικτή συνεδρίαση της Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στο Μέγαρο Μουσικής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr