Έτσι έριξα μία ματιά στα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας, δηλαδή, ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και διαπίστωσα ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία με 16,4%, ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 16,3%, η Ήπειρος με 12,8% η Κρήτη με 12,4% η Στερεά Ελλάδα με 11,9% και το Ιόνιο με 10,9%.
Το άλλο που πρόσεξα είναι πως οι περιοχές αυτές επί σειρά ετών είναι από τις πλέον προβληματικές και το λογικό θα ήταν η Κεντρική Κυβέρνηση να πασχίζει με κάθε τρόπο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στις περιοχές αυτές. Όχι με προσωρινά ημίμετρα που θα τσάκιζαν στην πρώτη ευκαιρία, αλλά με μέτρα μόνιμου χαραχτήρα και βάθος χρόνου.
Να δημιουργήσει δηλαδή, τις συνθήκες και τις υποδομές που θα μπορούσαν να προσφέρουν μία προοπτική και ένα μέλλον στους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι όπως διαπιστώνουμε από τους αμείλικτους αριθμούς, μονίμως ζουν τον εφιάλτη αυτό.
Σκέφτηκα λοιπόν, να κοιτάξω τι έχει κάνει η Κεντρική κυβέρνηση για τις περιοχές αυτές και πήρα στα χέρια μου το φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο αυτός που συντάχθηκε μεσούσης της κρίσης και υποτίθεται, πως θα ήταν αυτός που θα επιμέριζε αποτελεσματικά τις πραγματικές ανάγκες, με γνώμονα πως οι προβληματικές περιοχές της χώρας θα ήταν έστω και ελάχιστα πιο θωρακισμένες από άλλες περιοχές που είναι πιο εύπορες και πιο ανθεκτικές.
Το συνετό είναι, πως σε κρίσιμες συνθήκες, δεν θωρακίζουμε μόνο κλάδους της οικονομίας αλλά και τις αδύναμες Περιφέρειες. Για παράδειγμα, ότι και να κάνεις για να τονώσεις την κατανάλωση και το μικρομεσαίο λιανεμπόριο, αν ο άλλος είναι άνεργος ή τρέμει μη χάσει τη δουλειά του πανικοβλημένος από όσα βλέπει να συμβαίνουν γύρω του, απλά δεν αγοράζει.
Αλλοίμονο όμως. Το μόνο που διαπίστωσα είναι πως οι περιοχές αυτές μοιάζουν να αφέθηκαν στην τύχη τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που δείχνουν πως και τα πενιχρά ποσά που διατίθεντο έως το 2008 από την Κυβέρνηση, τι 2009 μειώθηκαν δραστικά
Στην Δυτική Μακεδονία, που έχει την πρωτιά στους ανέργους, οι ενισχύσεις επιχειρήσεων για παραγωγικές επενδύσεις βιομηχανίας ενέργειας και βιοτεχνίας ήταν μόλις 4 εκ. ευρώ από 6 εκ. το 2008. Οι επιχορηγήσεις νομικών προσώπων για κατασκευές έργων από τα 62 εκ. το 2008 θα είναι μόνο 29 εκ. το 2009.
Στο Νότιο Αιγαίο, με 16,3% ανεργία, οι επιχορηγήσεις νομικών προσώπων για κατασκευές έργων έπεσαν κάτω από το μισό και από 47 εκ. το 2008 θα φθάσουν μόλις 22 εκ. το 2009.
Στην Ήπειρο τρίτη σε ανεργία με 12,8% , οι επιχορηγήσεις για κατασκευές έργων από 35 εκ. έπεσαν στα 32 εκ., ενώ μειωμένες είναι οι δαπάνες για συντήρηση έργων.
Στη Στερεά Ελλάδα, ελάχιστη μεν βελτίωση των επιχορηγήσεων για κατασκευές έργων από τα 59 το 2008 στα 64 εκ. αλλά μειωμένες κατά δύο τρία οι επιχορηγήσεις για συντήρηση από τα 11 εκ στα 3 εκ.
Στην Πελοπόννησο τα ίδια και χειρότερα με τις αντίστοιχες επιχορηγήσεις να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40% από τα 87 εκ. στα 55 εκ.
Πάντωςστην Κρήτη παρ' ότι οι επιχορηγήσεις έχουν αυξηθεί, η ανεργία παραμένει υψηλά. Ίσως να αποδώσουν αργότερα.
Δεν θα πρέπει να παραλείψω πως σε όλες τις ανωτέρω Περιφέρειες, εκτός Κρήτης, ( γιατί άραγε; ) σημαντικά μειωμένες θα είναι και οι συνολικές πληρωμές για τα έργα του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, είτε εθνικών είτε κοινοτικών πόρων. Για να είμαστε δίκαιοι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή κάποια προγράμματα παλαιοτέρων εποχών φθάνουνε κοντά στην αποπληρωμή τους. Μπορεί ωστόσο, να σημαίνει,πως τελειώνουνε τα χρήματα, οπότε οι αδύναμες αυτές περιφέρειες θα βρεθούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, γιατί τα οποιαδήποτε έργα μένουν πίσω και με την κρίση κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα ολοκληρωθούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, όταν οι Περιφέρειες αυτές είναι σχεδόν η μισή Ελλάδα και έχουν ανεργία πάνω από 10%, δεν μπορώ να το καταλάβω πως νομίζουμε ότι μας πολεμάνε ξένα κέντρα όπως ο Eco
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr