Το 2004 βρήκε τη χώρα μας με συσσωρευμένα προβλήματα στο Κράτος και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στην Οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία. Το δημόσιο χρέος άγγιζε το σύνολο του ΑΕΠ και το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο του ανώτατου ορίου της ΟΝΕ.
Σωστό, όσον αφορά τους αριθμούς. Αν θυμάμαι όμως καλά, η χώρα είχε καταχρεωθεί και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων τους οποίους υποθέτω πως ήθελαν όλοι οι απανταχού της Υφηλίου έλληνες. Το άλλο είναι πως το επιχείρημα ότι το έλλειμμα ήταν υπερδιπλάσιο του ανωτάτου ορίου της ΟΝΕ, είναι βασισμένο στην περιβόητη απογραφή, όσον αφορά τον χρόνοεγγραφής των αμυντικών δαπανών στον εθνικό προϋπολογισμό, και λέω μαχητό γιατί ακόμη και η ίδια η Eurostat, δέχτηκε και τις δύο μεθόδους ως σωστές αφού και άλλα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσαν την ίδια μεθοδολογία. Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο ήταν σωστή και συνετή πολιτικά κίνηση αυτή και κατά πόσο οι προθέσεις ήταν αγνές ή υστερόβουλες.
Το επιχείρημα ότι παρελήφθη ένα κράτος με συσσωρευμένα προβλήματα στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στην Οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία, είναι σωστό αλλά πέρα από τις πολιτικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης, η οποία πήγε στο σπίτι της, έχω να προσθέσω και την παθογένεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας, και την γενική κοινωνική νοοτροπία που συντηρεί από γέννησης ελληνικού κράτους, ατομικές ή συντεχνιακές συμπεριφορές οι οποίες ενθαρρύνουν και συντηρούν την κάθε λογής παραβατική συμπεριφορά, όπως φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, μαύρη εργασία και πολλά άλλα.
Η Κυβέρνηση ανέστρεψε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μειώνονταςόχι μόνοτο έλλειμμα,αλλά και το δημόσιο χρέος, από το 99% του ΑΕΠ το 2004, στο 94% του ΑΕΠ το 2008, χάρη στη συνεπή εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα.
Σωστό όσον αφορά τους αριθμούς. Όσο για τα υπόλοιπα πολύ φοβάμαι πως θα συμφωνήσω μόνο κατά 3%. Το μόνο μεταρρυθμιστικό που ενδεχομένως έγινε ήταν κάποιεςιδιωτικοποιήσεις εκ των οποίων κάποιες πολύ επωφελείς και κάποιες λιγότερο. Πολύ φοβάμαι ότι καμιά άλλη μεταρρύθμιση δεν προχώρησε. Ούτε η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε, ούτε ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση έγινε. Αντίθετα ελαφρύνσεις που δόθηκαν, πάρθηκαν εμμέσως πίσω. Ούτε η γραφειοκρατία μειώθηκε, ούτε η διαφθορά μειώθηκε, σύμφωνα πάντα με τις εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του δημοσίου, είτε πρόκειται για εισφορές είτε για φόρους παρουσίασαν αν όχι εικόνα διάλυσης, τουλάχιστον εικόνα απορρύθμισης. Η μήπως θα πρέπει να θεωρήσουμε μεταρρύθμιση την ατάκτως ερριμένη και προχειρότατη ενοποίηση ταμείων; H την υποβάθμιση του ΑΣΕΠ και την εισαγωγή της συνέντευξης; Η μήπως την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού πρώτα σχεδόν διαλύθηκε η αντιτρομοκρατική και κάηκε η μισή Αθήνα.
Τέλος, αφού πολύς λόγος γίνεται για την περιβόητη δημιουργική Λογιστική, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω κατά 9% από 25% που ζητούσαμε, οπότε αναπόφευκτα μειώθηκαν οι σχέσεις, δανεισμού, ελλειμμάτων προς το ΑΕΠ. Εδώ δε θα ήθελα να προσθέσω, πως το να αυξάνει κάποιος το ΑΕΠ του με βάση την μαύρη οικονομία δεν είναι και ότι πιο αποτελεσματικό γιατί πέραν της λογιστικής μείωσης των ποσοστών, δεν μπορεί να βασιστεί ουσιαστικά σε κάτι που είναι αφανές και μαύρο. Το μόνο που μπορεί να κάνει, και αυτό δυστυχώς έγινε, είναι πως με βάση τα μειωμένα ποσοστά να μπορεί να δανειστεί περισσότερο. Επίσης με την αναθεώρηση του ΑΕΠ και όλα τα άλλα ποσοστά μειώθηκαν. Όπως για παράδειγμα μείωση σπατάλης. Σε πραγματικούς αριθμούς όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κιόλας.
Το δημόσιο χρέος είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας, που περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής και αυξάνει το κόστος δανεισμού. Είναι το βαρύ φορτίο που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.
Το Δημόσιο χρέος όντως είναι μία από τις θεμελιώδεις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Αντε να δεχτούμε πως ήταν κληροδότημα της προηγούμενης Κυβέρνησης αν και όπως π
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr