Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο πρόγραμμαχρηματοδότησης των επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε , επιτυγχάνοντας τους στόχους του παρά την αρχική κριτική που είχε ασκηθεί και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος, μέσα στον Μάιο , το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και όρους που διευκολύνουν την χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.
Π.χ. στο πρώτο πρόγραμμαμια μικρή επιχείρηση θα έπρεπε να εμφανίζει 3 συναπτές χρήσεις κερδοφόρες , ενώ στο δεύτερο πρόγραμμα απαιτείται να είναι κερδοφόρος ο μέσος όρος των 3 χρήσεων δηλαδή πρακτικά ακόμη και αν είχαν υπάρξει ζημίες και μια χρήση ήταν σημαντικά κερδοφόρος και κατ΄ επέκταση ο μέσος όρος ήταν κερδοφόρος η επιχείρηση πληρεί τους όρους και θα χρηματοδοτηθεί.
Μια άλλη σημαντική αλλαγή σχετίζεται με το επιτόκιο του δανείου.
Στο πρώτο πρόγραμμα το επιτόκιο το οποίο διαμορφωνόταν από το euribor 6 μηνών δηλαδή 1,6% με βάση τα τρέχοντα επίπεδα και 2,1% περιθώριο κέρδους δηλαδή 3,7% ήταν 100% χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και το ελληνικό δημόσιο. Συγκεκριμένα στο 81% ήταν η συμμετοχή της ΕΕ και 19% του ελληνικού δημοσίου.
Στο δεύτερο πρόγραμμα τα δάνεια θα είναι έντοκα αλλά το επιτόκιο θα το πληρώνει η επιχείρηση δηλαδή θα πληρώνει 3,7% όταν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα τράπεζας για την χρηματοδότηση μιας επιχείρησης εμφανίζει επιτόκια από 7,5% με 8,5% περίπου.
Πως εξελίχθηκε το πρώτο πρόγραμμα;
Ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ Ν Δομένικος υποστηρίζει ότι «μέσω του α΄ προγράμματος χρηματοδοτήθηκαν 27 χιλιάδες επιχειρήσεις με περίπου 3,3 δις ευρώ. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε μέσα σε 65 εργάσιμες ημέρες που αποτελεί ρεκόρ.
Κατά μέσο όρο 120 χιλιάδες ευρώ δόθηκαν στις 27 χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ μέσω του πρώτου προγράμματος διασφαλίστηκαν 130 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Βασική ρήτρα στις 27 χιλιάδες επιχειρήσεις που έλαβαν την χρηματοδότηση είναι να μην προβούν σε καμιά μείωσητων θέσεων εργασίας και γενικότερα των απασχολουμένων τους»
Το ΤΕΜΠΜΕ ενίσχυσετα κεφάλαια του και πλέον κατέχει 1,5 δις ευρώ σε κεφάλαια τα οποία θα επιτρέψουν την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου.
Ποιοι είναι όμως οι νέοι στόχοι που έχουν τεθεί για το δεύτερο πρόγραμμα;
Ο πρόεδρος του Ταμείου επισημαίνει « ο νέος στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν 50 χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με βάση το δεύτερο πρόγραμμα και ουσιαστικά ναχρηματοδοτηθούν με 5 δις ευρώ. Ο στόχος αυτός θεωρείται υλοποιήσιμος και επιτεύξιμος».
Μια αρκετά σημαντική παράμετρος είναι ότι θα διασφαλισθούν επιπλέον 220 χιλιάδες θέσεις εργασίας δηλαδή συνολικά μαζί με το πρώτο πρόγραμμα 350 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επιδείξει έντονη συμμετοχή και κινητοποίηση. Η Εθνική έχει δώσει το 25% των δανείων ή περί τα 850 εκατ ευρώ ακολουθούν με παραπλήσια ποσοστά ΑΤΕ, Alpha και Eurobank έπεται η Πειραιώς και οι άλλες τράπεζες.
Ανάλογα ενεργή θα είναι η συμμετοχή των τραπεζών και στο δεύτερο πρόγραμμα ενώ οι τράπεζες μετά τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν , επιχειρήσεις να λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω ΤΕΜΠΜΕ και εν συνεχεία να τα καταθέτουν ως προθεσμιακή κατάθεση ασκούν ελέγχουν και προβαίνουν σε συστάσεις.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr