Πολλοί βλέποντας τα εισοδήματα και οι περιουσίες τους να «ροκανίζονται» από τη «βουτιά» των αξιών προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα. Δεν είναι τυχαία η αύξηση κατά 67% στα τηλεφωνήματα που δέχεται η γραμμή πρόληψης των αυτοκτονιών που έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Με αφορμή τη χθεσινή αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή της Freddie Mac, David Kellermann, και με μια γρήγορη ματιά στα καθημερινά τα δελτία των ειδήσεων ανά τον κόσμο, διαπιστώνεται αυτή η δραματική αύξηση των αυτοχειριών, προβληματίζοντας για τον απολογισμό στο τέλος της κρίσης.Δεν είναι λίγα τα στελέχη πολυεθνικών και οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές που έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους το τελευταίο εξάμηνο ενώ είχαν δει την περιουσία τους να συρρικνώνεται και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Η κατάρρευση της Lehman το Φθινόπωρο ανοιξε ένα μεγάλο κύκλο αυτοκτονιών, με αρχή τον πολυεκατομμυριούχο Κερκ Στέφενσον της χρηματοπιστωτικής Olivant Advisers του Λονδίνου, ο οποίος έπεσε στις σιδηροδρομικές γραμμές και κομματιάστηκε, και την αυτοκτονία 45χρονου με MBA στα οικονομικά στο Σαν Φερνάντο, αφού πρώτα δολοφόνησε τα μέλη της οικογένειάς του.
Θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης ήταν και ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος, Αντολφ Μέρκλε, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 74 ετών, πέφτοντας στις ράγες του τρένου, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μπλαουμπόιρεν. Ο Γερμανός βιομήχανος βρισκόταν πέρυσι στην 94η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη και η αξία των επιχειρήσεων του ξεπερνούσε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για να απαλλαχθεί από την δυσοίωνη προοπτική της χρεοκοπίας εικάζεται ότι αυτοκτόνησε Στίβεν Γκουντ, επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων μεσιτικών γραφείων στις ΗΠΑ. Η αστυνομία του Σικάγο βρήκε τον Γκουντ στο εσωτερικό του πολυτελούς αυτοκινήτου του που ήταν σταθμευμένο σε δασώδη έκταση στα περίχωρα του Σικάγο.
Δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Γάλλος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων, Ρενέ Τιερί Μαγκόν ντε Βελουσέ, έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά το σοκ που είχε υποστεί από την απώλεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εξαιτίας της απάτης του Μπέρναρντ Μέιντοφ. Ο δισεκατομμυριούχος βρέθηκε νεκρός με κομμένες τις φλέβες στο γραφείο του στη Μάντισον Αβενιου της Νέας Υόρκης.
Το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρισκόταν οδήγησε και τον πολυεκατομμυριούχο Ρος Στίβενσον στο απονενοημένο διάβημα, μην αντέχοντας να δει την περιουσία του να συρρικνώνεται.
Ασχημη και η κατάληξη του απολυμένου μάνατζερ, Καρθίκ Ραζαράμ,ο οποίος αυτοκτόνησε αφού πρώτα είχε σκοτώσει τη σύζυγό του, την πεθερά του και τον 19χρονο γιο του. Ο πρώην εκατομμυριούχος θεωρείτο από τους πλέον επιτυχημένους χρηματιστές έχοντας κερδίσει περισσότερα από 1,2 εκατ. δολάρια από τη δημιουργία ενός venture fund στο Λονδίνο. Η πιστωτική κρίση όμως δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της καθώς έχασε τη δουλειά του και είδε τη ζωή του να καταρρέει σε μία νύχτα.
Την ίδια μοίρα είχε κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ιρλανδίας, ο Patrick Rocca, ο οποίος έθεσε τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα στον κρόταφο. Ο 41 ετών μεγιστάνας είχε επενδύσει μεγάλος μέρος της περιουσίας του στο ιρλανδικό τραπεζικό ίδρυμα Anglo Irish Bank το οποίο κρατικοποιήθηκε.
Εντούτοις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πλούσιοι αυτόχειρες δεν είναι εκείνοι που θα ανεβάσουν τα ποσοστά των αυτοκτονιών στον κόσμο, αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους και τα σπίτια τους.
Στην οικονομική ύφεση αποδίδονται και οι περίπου 1500 αυτοκτονίες ανθρώπων στην Ινδία, οι οποίοι προέβησαν στο απονενοημένο όταν πληροφορήθηκαν ότι έχασαν τις περιουσίες τους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 1929, έτος του μεγάλου κραχ, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έθεσαν τέλος στη ζωή τους.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr