Πρώτον προχωρά στη σύσταση της Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας και δεύτερον στη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, Επίσης, ιδρύεται Αυτοτελές Γραφείο Κωδικοποίησης και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με το σημερινό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναβαθμίζουμε δύο (2) Τμήματα του Υπουργείου σε Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Φύσης και Βιοποικιλότητας και τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, ενώ, ταυτόχρονα, ιδρύουμε ένα Αυτοτελές Γραφείο Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Νομικών Πληροφοριών.
Με το εν λόγω Π.Δ., στόχος μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η βελτίωση του παραγόμενου έργου, τόσο στους τομείς της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όσο και στους τομείς προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, με τη σύσταση της Διεύθυνσης Φύσης και Βιοποικιλότητας στοχεύουμε στην προώθηση μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής στρατηγικής για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τα τελευταία 5 χρόνια, κάνουμε συστηματική δουλειά, με δράσεις και έργα, για να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά έργα προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ. Κατασκευάζουμε βιολογικούς καθαρισμούς και δίκτυα αποχέτευσης, ενισχύουμε και αυξάνουμε συνεχώς τον αριθμό των Προστατευόμενων Περιοχών, εκπονήσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα, θεσμοθετήσαμε τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό κ.ά.
Αντίστοιχα, με τη σύσταση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στοχεύουμε στην εξειδίκευση της έρευνας στον τομέα της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και όλων των παραδοσιακών ανθρωπογενών στοιχείων και κατασκευών, που προσδίδουν στον ελληνικό χώρο τη μοναδικότητα που τον διακρίνει.
Μάλιστα, στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχουμε παράξει σημαντικό έργο στον τομέα αυτό. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι πάνω από 820 οικισμοί έχουν υπαχθεί ήδη σε καθεστώς προστασίας ως παραδοσιακοί οικισμοί, ενώ στο σύνολο της χώρας περίπου 9.500 κτήρια έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα».
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ:
Η Διεύθυνση Φύσης και Βιοποικιλότητας ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και διαρθρώνεται σε 5 θεματικά τμήματα, ως εξής:
1. Τμήμα Στρατηγικής Νομικής Υποστήριξης για το Φυσικό Περιβάλλον
2. Τμήμα Βιοποικιλότητας
3. Τμήμα Εθνικού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών
4. Τμήμα Βιοτεχνολογίας
5. Τμήμα Διοικητικής, Οικονομικής Υποστήριξης και Ενημέρωσης
Η στελέχωση των τμημάτων της Διεύθυνσης θα γίνει με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα διαθέτει την απαιτούμενη γνώση, εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Η Διεύθυνση αυτή θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
- σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας,
- σε θέματα προστασίας, διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας,
- στην εφαρμογή της βιοτεχνολογίας,
- στο σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για το Περιβάλλον,
- σε εξειδικευμένα θέματα, όπως, είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί.
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ:
Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και διαρθρώνεται σε 5 θεματικά τμήματα, ως εξής:
1. Τμήμα Παραδοσιακών Τμημάτων Πόλεων (Ιστορικών Κέντρων)
2. Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών και Ζωνών Προστασίας
3. Τμήμα Προστασίας Κτηρίων και Στοιχείων Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος
4. Τμήμα Αρχείου, Προδιαγραφών και Οδηγιών Προστασίας
5. Γραφείο Ιστορικού Κέντρου της Πόλεως των Αθηνών <
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr