Οι μεταρρυθμίσεις - είπε- πρέπει να ξεφύγουν από το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος, αυτό της υπερκατανάλωσης, των αθρόων εισαγωγών, και των αέναων ελλειμμάτων. Και να στραφούν για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας, όπου με τα κατάλληλα κίνητρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.
Προφανώς ο Διοικητής είχε υπόψιν του, το πακέτο Ομπάμα για την καθαρή ενέργεια, αλλά και τα αντίστοιχα προγράμματα που έχουν ανακοινώσει τον τελευταίο καιρό, δεκάδες κυβερνήσεις, ως μέσο για την δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Πράγματι στη σχετική λίστα η Ελλάδα υστερεί δραματικά. Και οι όποιες φιλόδοξες προσπάθειες μεμονωμένων υπουργείων είτε χάνονται στον κυκεώνα της χαώδους δημόσιας διοίκησης, είτε κινδυνεύουν να περιοριστούν απλώς στο βόλεμα κάποιων ημέτερων. Το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, συζητείται από τα συναρμόδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Γεωργίας, κλπ), να συστήσουν μια υπηρεσία τύπου "one stop shop" , όπου θα απευθύνεται εκεί ο επενδυτής και υποτίθεται, θα λύνει, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει. Καταρχήν, ως ιδέα είναι σίγουρα καλή.
Ακούγεται ωστόσο ότι ενώ ακόμη δεν ωρίμασε στα μυαλά των ιθυνόντων, και ήδη εμφανίστηκαν άσχετοι με το αντικείμενο μνηστήρες για να διεκδικήσουν τη καρέκλα του προέδρου της. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σίγουρα οι ΑΠΕ αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια με τη γραφειοκρατία. Και ασφαλώς πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να ξεπεραστεί. Αλλά το θέμα είναι να "βολέψουμε" τις ΑΠΕ, όχι τους ημέτερους...
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr