Τα παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα της Eurobank EFG με τίτλο: «Πρόσφατες Εξελίξεις και Προοπτικές στις Αγορές Κυβερνητικών Ομολόγων». Σύμφωνα με την έκθεση μία άλλη πρόσφατη εξέλιξη στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων είναι η μεγάλη διεύρυνση στα περιθώρια των ομολογιακών αποδόσεων (bond yield spreads) των λεγόμενων αγορών της περιφέρειας της Ευρωζώνης πχ. Ιρλανδία, Ελλάδα και Ιταλία σε σχέση με τις αγορές του λεγόμενου πυρήνα της ζώνης ευρώ πχ. Γερμανία. Η διεύρυνση αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της συνεχιζόμενης διεθνούς πιστωτικής κρίσης η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση του επιπλέον ασφάλιστρου κινδύνου που αξιώνουν οι δυνητικοί επενδυτές σε κρατικούς τίτλους χωρών, οι οποίες έχουν συγκριτικά χαμηλότερες πιστοληπτικές διαβαθμίσεις και ασθενέστερα δημοσιονομικά μεγέθη.
Οι προβλέψεις που προκύπτουν από τα εκτιμούμενα οικονομετρικά υποδείγματα τα οποία παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη, σε γενικές γραμμές, συνηγορούν σε υψηλότερες αποδόσεις (και συνεπώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών) στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας τους επόμενους 12-24 μήνες. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση κλίσης στηνχρονική διάρθρωση των επιτοκίων στις αγορές αυτές καθώς και περαιτέρω συρρίκνωση του περιθωρίου απόδοσης μεταξύ των 10ετών κυβερνητικών τίτλων ΗΠΑ-Γερμανίας.
Οι προβλέψεις αυτές φαίνεται, μεταξύ άλλων, να είναι συμβατές με τις ακόλουθες απόψεις: i. τα τρέχοντα επίπεδα μακροπρόθεσμων ομολογιακών αποδόσεων σε ΗΠΑ και Γερμανία ενδεχομένως υπο-τιμολογούν τους μεσο-μακροπρόθεσμους κίνδυνους πληθωρισμού ii. τα τρέχοντα επίπεδα των βραχυπρόθεσμων ομολογιακών αποδόσεων τιμολογούν ήδη σε μεγάλο βαθμό το χαμηλότερο σημείο του κύκλου μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρω ζώνη. iii. η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης ακολουθεί αυτή της οικονομίας των ΗΠΑ με κάποια χρονική υστέρηση και ενδεχομένως οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ εξομαλυνθούν (δηλ. αυξηθούν) σχετικά ταχύτερα από αυτές των γερμανικών ομολόγων κατά την διάρκεια των επομένων 12-24 μηνών.
Δύο παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αναιρέσουν την εκτίμηση για μη ύπαρξη περαιτέρω σημαντικών περιθωρίων μείωσης των ομολογιακών αποδόσεων ΗΠΑ και Γερμανίας τους επόμενους μήνες/τρίμηνα είναι:
i. το ενδεχόμενο ενίσχυσης/εδραίωσης των δυνάμεων αποπληθωρισμού και
ii. το ενδεχόμενο απευθείας αγορών κυβερνητικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, με στόχο την περαιτέρω υποχώρηση των μεσο-μακροπρόθεσμων αποδόσεων.
Σχετικά με το περιθώριο απόδοσης του ελληνικού 10ετούς χαρακτηριστικού ομολόγου από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, εκτιμούμε ότι το 1/3 περίπου της πρόσφατης διεύρυνσης του δεν μπορεί να ερμηνευθεί από την ιστορική σχέση του ελληνικού περιθωρίου με τα περιθώρια απόδοσης των κυβερνητικών ομολόγων των αγορών της λεγόμενης περιφέρειας της ευρωζώνης (στην συγκεκριμένη μελέτη, της Ιταλίας).
Το φαινόμενο αυτό πρέπει να το δούμε υπό το πρίσμα της γενικευμένης διεύρυνσης των spreads πού έχει συντελεσθεί τους τελευταίους μήνες διεθνώς, λόγω της επαναξιολόγησης της σχέσης επενδυτικού κινδύνου-απόδοσης από πλευράς των επενδυτών. Αντικατοπτρίζει δε την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για τα αυξημένα δημοσιονομικά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον ταχείας επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξής της.
Η εκτίμησή μας είναι ότι οι τρέχουσες τιμές στην αγορά των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων ήδη τιμολογούν σε μεγάλο βαθμό σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας και θεωρούμε είναι ελκυστικές σε μεσοπρόθεσμη βάση. Με άλλα λόγια, αναμένουμε σταδιακή υποχώρηση των περιθωρίων απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους όταν υπάρξει σχετική σταθεροποίηση των διεθνών οικονομικών συνθηκών καισαφείς ενδείξεις βελτίωσης της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr