Οι αγορές και τα νομίσματα της Ασίας έπεσαν βίαια και οι μετοχές της Ευρώπης που είχαν έκθεση στην Ασία, επίσης χτυπήθηκαν έντονα. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Τα προβλήματα στην ΝΑ Ευρώπης σήμερα συνδυάζονται με μία πολύ πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη από ότι τότε και το βάθος καθώς και η σοβαρότητα της τραπεζικής κρίσης δεν είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί, ούτε το '97 ούτε ποτέ.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ελλείμματα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών είναι μεγαλύτερα στην ΝΑ Ευρώπη από ότι ήταν στην Ασία. Για να διατηρηθούν αυτά τα τεράστια ελλείμματα, πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω κεφαλαιακών ροών, κάτι που έχει εντελώς στερέψει στην τρέχουσα κρίση. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι αγορές έχουν καταφέρει να αποτιμήσουν τα όποια προβλήματα. Υπάρχουν λοιπόν θετικές εξελίξεις. Οι μετοχές της περιοχής έχουν ήδη αποτιμήσει τα άσχημα καθώς έχουν υποαποδόσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα spreads στα CDS έχουν διευρυνθεί και τα νομίσματα έχουν προσαρμοσθεί. Επίσης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι μεγάλοι δανειστές της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης όμως η έκθεση τους εκεί δεν είναι σημαντική εάν συγκριθεί με το σύνολο των ισολογισμών του. Συγκεκριμένα, η έκθεση των ΗΠΑ είναι που μεγαλύτερη! Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και άλλοι οργανισμοί παρεμβαίνουν για να βοηθήσουν την κατάσταση, και ενώ το πακέτο διάσωσης είναι μικρό, είναι ωστόσο ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Σε ένα υπερβολικά άσχημο σενάριο της κρίσης, ότι δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αγγίξουν το 30%, όπως συνέβη και στην Ασιατική κρίση του 97, τότε οι ζημιές των δυτικών τραπεζών με έκθεση στην ΝΑ Ευρώπη, θα αγγίξουν τα 106 δισ. ευρώ, με τι ζημιές στις ελληνικές τράπεζες να φτάνουν τα 11,6 δισ. ευρώ ή το 3,4% του ΑΕΠ. Στο λιγότερο αρνητικό σενάριο και με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται στο 10%, τότε οι ζημιές των τραπεζών δεν θα ξεπεράσουν τα 19 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές τράπεζες να υποφέρουν μόνον κατά 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι μετοχές των δυτικών τραπεζών έχουν υποαποδόσει του συνόλου της αγοράς κατά 30%. Αυτό ακριβώς είναι που δείχνει ότι η αδυναμία και ο αρνητικός αντίκτυπος έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά.
Εάν λοιπόν συγκριθεί η τρέχουσα κρίση στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη με αυτήν της Ασίας της δεκαετίας του 90, θα δούμε πως η πορεία των αγορών της ΝΑ Ευρώπης είναι ανάλογη με αυτήν των ασιατικών αγορών τότε και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρότερη. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των δυτικών εταιρειών με έκθεση στην επικίνδυνη περιοχή έχουν αποδόσει πολύ χειρότερα από ότι οι μετοχές εταιρειών που είχαν έκθεση στην Ασία το '97.
Η G.S πάντως τονίζει, πως η έκθεση στην ΝΑ Ευρώπη δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υποτίμηση των νομισμάτων της περιοχής. Για κάποιες δυτικές εταιρείες, η υποτίμηση αυτή αποτελεί καλό νέο! Εάν αυτές παράγουν περισσότερο από ότι πωλούν στην περιοχή, τότε τα πιο αδύναμα νομίσματα, τους ωφελούν. Για παράδειγμα, η OMV παράγει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της στην Ρουμανία, με το κόστος να είναι σε εγχώριο νόμισμα, όμως τα έσοδα της να είναι σε δολάρια. Η υποτίμηση κατά 17% του ρουμανικού νομίσματος σημαίνει λοιπόν πολύ χαμηλότερα κόστη για την εταιρεία.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr