Οι παράγοντες που εξετάζονται από την Credit Suisse για να «βαθμολογηθεί» η ευελιξία των επιχειρήσεων της κάθε χώρας, είναι πέντε. Η ευέλικτη αγορά εργασίας, τα πάγια κόστη, το μέγεθος του δημόσιου τομέα, η ικανότητα μιας ευέλικτης συναλλαγματικής πολιτικής και η ευελιξία του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα αν και έχει μικρότερα πάγια έξοδα σε σχέση με τον μέσο όρο, και μικρότερο δημόσιο τομέα, γεγονός που βοηθά -καθώς όσο μικρότερο είναι το κράτος σε μια χώρα, τόσο χαμηλότεροι είναι οι και περιορισμοί για τον ιδιωτικό τομέα - σε ότι όμως αφορά την ελευθερία της αγοράς εργασίας, το σκορ της χώρας μας είναι πολύ χαμηλό καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να μπορούν να μειώσουν το πλεονάζον προσωπικό τους και να αλλάξουν τις ώρες εργασίας, γρήγορα και φθηνά. Επίσης, η Ελλάδα σημειώνει το χειρότερο σκορ στην ικανότητα ευελιξίας της συναλλαγματικής πολιτική καθώς η χώρα μας δεν έχει καμία σχεδόν επιρροή ή δύναμη στις αποφάσεις της ΕΚΤ, άρα και στην πορεία του ευρώ. Τέλος, και σε ότι αφορά την διαχείριση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και εδώ οι «επιδόσεις» της Ελλάδας είναι φτωχές ως χώρα της ευρωζώνης που εκπροσωπείται από την ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ δεν είναι τόσο αποτελεσματική και έγκαιρη στην αντιμετώπιση της κρίσης όπως είναι η Fed.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Credit Suisse, η Ευρώπη είναι η περιοχή με την μικρότερη ευελιξία, και άρα οι επιχειρήσεις της δεν έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν την κρίση προστατεύοντας την κερδοφορία τους. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Καναδάς είναι οι χώρες με τα καλύτερα όπλα ευελιξίας, ενώ την χειρότερη θέση καταλαμβάνουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Ολλανδία.
Όλα αυτά οδηγούν τον διεθνή οίκο να τηρεί πλέον overweight θέσεις στην αμερικάνικη αγορά και underweight στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr