Το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, οι μετοχικές αγορές κατακλύστηκαν από το φόβο. Φόβο για την επιβίωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και φόβο για ένα μέλλον που θα κυριαρχεί ο αντί - πληθωρισμός και η βαθιά ύφεση. Ωστόσο, το Δεκέμβριο οι επενδυτές επανεξέτασαν την επικρατούσα κατάσταση και εντόπισαν κάποιες ελπιδοφόρες ενδείξεις, έστω και αμυδρές. Οι τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων, ανέκαμψαν σημαντικά σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του Νοεμβρίου, ενώ τα διατραπεζικά επιτόκια υποχώρησαν αισθητά από τις ακραίες τους τιμές.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει διασωθεί και παρόλο που η οικονομική συγκυρία παραμένει εξαιρετικά δυσχερής, οι επενδυτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την πρωτόγνωρη στήριξη της οικονομίας μέσω της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που ασκείται. Αυτό τότε μας υποδηλώνει ότι μπορούμε να αγοράσουμε μετοχές ξανά και να απολαύσουμε την άνοδο; Δύσκολο!
Κατά πάσα πιθανότητα, η άνοδος αυτή είναι μία ανοδική αντίδραση σε μία πτωτική αγορά (bear market rally), μία ανάκαμψη από τα επίπεδα τιμών που είχαν προκύψει μετά τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις και την περιορισμένη ρευστότητα στις αγορές. Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο δυσάρεστων ειδήσεων, οι επενδυτές τείνουν να οχυρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους με αμυντικές μετοχές και υψηλά ποσοστά σε ρευστά - διαθέσιμα. Αυτές οι ακραίες καταστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα σύντομες και έντονες ανοδικές κινήσεις στις αγορές, κάθε φορά που τα κακά νέα υποχωρούν. Σ αυτές τις ανοδικές αντιδράσεις πρωταγωνιστές σε όρους απόδοσης είναι οι μετοχές που έχουν υποφέρει περισσότερο, γι αυτό δεν μας κάνει εντύπωση όπου οι κυκλικές μετοχές, οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν καταγράψει θεαματικές αποδόσεις το Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου. Για τους επενδυτές που ήταν αρκετά θαρραλέοι και αγόρασαν μετοχές αυτών των κλάδων στα τέλη του Νοεμβρίου, κέρδη της τάξης του 30 με 50% δεν είναι υπερβολικά στις αρχές Ιανουαρίου.
Η ΙΝG θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να δούμε το συγκεκριμένο σενάριο να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στο 2009. Η πτωτική φάση (bear market) ωριμάζει και ο μονόδρομος του πανικού αντικαθίσταται u945 από έναμοτίβο ανοδικών αντιδράσεων υποκινούμενων από την ελπίδα και πτωτικών περιόδων καθοδηγούμενων αντίστοιχα από τον φόβο. Κάπου στην πορεία, όταν πλέον τα εταιρικά κέρδη θα αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους, κάποια από τις ανοδικές περιόδους θα αποδειχθεί περισσότερο σταθερή και βιώσιμη και θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μίας ανοδικής φάσης (bull market). Θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, εφόσον τα εταιρικά κέρδη σημειώσουν μία περεταίρω πτώση της τάξεως του 20% με 30%, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2010.
Έως τότε, πιθανώς η αγορά θα κυμαίνεται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, με απότομες ανοδικές και καθοδικές κινήσεις, καθώς οι επενδυτές θα προσπαθούν να αντιπαρέλθουν τη σωρεία των άσχημων εταιρικών νέων, τρέφοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές ενέσεις θα αναζωογονήσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις; Μέσα στα πλαίσια μίας ώριμης πτωτικής φάσης (bear market), η εύκολη λύση των διαθεσίμων, των κρατικών ομολόγων και των αμυντικών μετοχών γίνονται όλο και λιγότερο ελκυστική. Στο κάτω κάτω αυτό πλέον αποτελεί μία κοινότοπο πρακτική. Μετά από την «καταιγίδα» που σημειώθηκε από το Σεπτέμβριο και ύστερα, η εξασφάλιση έχει γίνει αρκετά ακριβή και το ρίσκο αρκετά φθηνό.
Η στρατηγική που θα πρέπει επομένως να ακολουθηθεί είναι η αύξηση βαθμιαία του κινδύνου μέσα στο έτος, ιδιαίτερα σε περιόδους διόρθωσης της αγοράς. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη να κυνηγάμε τις ανοδικές εκλάμψεις της αγοράς. Φυσικά, ως βασική δομή των επενδύσεων θα πρέπει να παραμείνουν τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα και μετοχές υψηλού μερίσματος. Αυτός ο συνδυασμός διασφαλίζει ένα καλό εισόδημα και μία αξιόλογη προστασία του κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια του έτους, μπορεί να προβεί κανείς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr