Κάτω από μία σειρά αρνητικών συγκυριών, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει η διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και εν μέσω των αντιδράσεων για τις δηλώσεις της Πράγας που χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ ως «αμυντική», ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ και ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Βόντρα, παρουσίασαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την τσεχική προεδρία.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Οικονομίας, η Πράγα προτίθεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην επίλυση της παρούσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Μ.Τοπολάνεκ, η Τσεχία προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, μιας και η χώρα, σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, είχε βρεθεί αντιμέτωπη και είχε ξεπεράσει μια τεράστια κρίση στο χώρο των τραπεζών, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ.Τοπολάνεκ ανέφερε και το σύνθημα της τσεχικής προεδρίας «Ευρώπη χωρίς εμπόδια», λέγοντας ότι θεωρεί πως υπάρχει μια μεγάλη σειρά εμποδίων για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οικονομική εξέλιξη.
Στο επίκεντρο της τσεχικής προεδρίας θα βρεθεί και το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και ειδικότερα χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα για το οποίο προγραμματίζεται και ειδική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Μπούντβαϊς, ενώ στο επίκεντρο του τσεχικού ενδιαφέροντος βρίσκονται η Κροατία και η Τουρκία, με τις οποίες η Πράγα επιθυμεί να ανοίξει περισσότερα κεφάλαια των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων στο τρέχον εξάμηνο.
Επιπλέον, σε δηλώσεις του ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ ζήτησε παραπέρα προσέγγιση της ΕΕ με τη Σερβία και, υπονοώντας τον καταζητούμενο από το ICTY Ράτκο Μλάντιτς, επισήμανε χαρακτηριστικά πως εξαιτίας ενός εγκληματία δεν μπορεί να κρατείται σε ομηρία μια ολόκληρη χώρα.
Σε αντίθεση με την επικρατούσα γενικότερα, και κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, άποψη, πως η διεύρυνση θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο Κ.Σβάρτσενμπεργκ τόνισε πως ο ίδιος πάντα αμφισβητούσε τη θεωρία πως η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης μπορεί να επηρεαστεί από τη διακοπή της κοινοτικής διεύρυνσης.
Στο επίκεντρο της τσεχικής προεδρίας πρόκειται να βρεθεί και μια «Ανατολική Σύμπραξη με τη μορφή «27 και 6», ανάμεσα στην ΕΕ και έξι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες (Λευκορωσία, Γεωργία, Ουκρανία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία). Με αυτές τις χώρες προγραμματίζεται μάλιστα σχετική Συνάντηση Κορυφής.
Στόχος αυτής της «Ανατολικής Σύμπραξης», που θεωρείται ως απάντηση στην ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης που είχε προωθήσει η Γαλλία, θα είναι, μεταξύ άλλων, και η συμβολή της ΕΕ στην προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές.
Ακόμη, η τσεχική προεδρία προτίθεται να καλέσει το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στην κοινοτική Σύνοδο Κορυφής στις 2 Απριλίου στην Πράγα, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο και στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, όπου αναμένεται ο Μπαράκ Ομπάμα.
Όσον αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τη στάση της Τσεχίας -που είναι η μόνη στην οποία δεν έχει τεθεί ακόμη υπό επικύρωση η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη- ο Μ.Τοπολάνεκ δήλωσε πως αναμένεται η επικύρωσή της από την τσεχική Εθνοσυνέλευση στη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας στην ΕΕ, και η υπογραφή της από τον γνωστό για τον ευρωσκεπτισμό του, Τσέχο πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός εκτίμησε την Τετάρτη ότι θα πρέπει να θεωρείται τελείως απίθανο ότι ο Β.Κλάους θα θέσει την προσωπική του άποψη υπεράνω μιας πλειοψηφικής απόφασης της Εθνοσυνέλευσης για επικύρωση της Συνθήκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βάτσλαβ Κλάους υπήρξε ο μόνος ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ που χαιρέτισε την απόρριψη στο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία τον περασμένο Ιούνιο, της Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «νεκρή», και είχε ζητήσει να υπάρξει στη θέση της ένα «ντοκουμέντο νέου τύπου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr