Οπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος η Ελλάδα έχει μετά τη Μάλτα από τις χαμηλότερες αξιολογήσεις στην Ευρωζώνη και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις περιορίζουν την πιθανότητα να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα στην κατάταξη των Αa.
Σύμφωνα με τη Moody's ο συνδυασμός της πολιτικής κατάστασης που δεν διευκολύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και της αδυναμίας ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική, που προέρχεται κυρίως από το μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά και το τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αντιστροφή της καλής τροχιάς στην οποία είχε εισέλθει σε ότι αφορά στην πορεία του δημοσίου χρέους.
Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει, ότι δεν στηρίζει τις αξιολογήσεις της στα επίπεδα του χρέους και θα συνυπολογίσει την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας προκειμένου να αποφασίσει εάν η διάβρωση των περιθωρίων άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής είναι προσωρινή ή μόνιμη για την ελληνική κυβέρνηση.
Την εκτίναξη του ελληνικού δημόσιου ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ για το 2009 προβλέπει η Citigroup σε έκθεσή της, με αφορμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική αναστάτωση που επικρατεί. Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2009, ενώ για το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι το 2009 θα φτάσει το 104,5% και το 2010 το 108,5%Ως εκ τούτου η Citigroup υποθέτει ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν υψηλά, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καινούρια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χειρότερη σε παραγωγικότητα χώρα στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία.
Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια. Ο οίκος επισημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα θα υποχωρήσει και θα δημιουργήσει ανάσχεση στη ζήτηση. Βλέπει ακόμη, ότι η κρίση στη ναυτιλία θα περιορίσει τις εισροές συναλλάματος και αυτό θα έχει επίδραση στην οικονομία της χώρας, ενώ εκτιμά ότι η δραματική πτώση εμπιστοσύνης προϊδεάζει ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ραγδαία επιβράδυνση που ενδεχομένως να την οδηγήσει σε ύφεση. Γι΄ αυτό και η ίδια, όπως υπογραμμίζει, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ 0,5% για το 2009 ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 1,4% που είναι ο μέσος όρος των προβλέψεων.
Πάντως, θεωρεί ότι η αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων ίσως είναι κάπως υπερβολική και υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης, ενώ, όπως αναφέρει, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να επωφεληθούν από μια άτυπη παρέμβαση της ΕΚΤ -η οποία έχει το δικαίωμα να αγοράζει ομόλογα κρατών- μελών, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία δεν επιτρέπεται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr