Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε ισορροπημένη την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με το ποσό της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας πως αυτή «θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν».
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πλαίσιο, αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση, χαράσσει τις βασικές κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση. Σημείωσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, συμπλήρωσε, προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στο πλαίσιο των ελληνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό.
Όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας που προβλέπει, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία.
Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007 αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά το 2008, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σημείωσε, ακόμη, ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι όλες οι χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη πως ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Ecofin ήταν τα εθνικά σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, γνωστοποιώντας πως η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο ένα καινούριο, πιο ευέλικτο, πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εξετάσει τα σχέδια ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
Επανέλαβε δε, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ότι η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα έργα που γίνονται από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο.
Τέλος, τόνισε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η μείωσή του ΦΠΑ δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης.
«Οχι» στη μείωση του ΦΠΑ λέει το Eurogroup
Στην ανάγκη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης και να μην υπάρξει ραγδαία άνοδος της ανεργίας συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομκών της ευρωζώνης (Eurogroup).Στο «τραπέζι» του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), σήμερα, θα συζητηθεί η πρόταση οδηγίας της Κομισιόν για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας (όπως για παράδειγμα οι επισκευές στα σπίτια).
Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε χθες ότι η γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ δεν χρειάζεται άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επιλεκτικές αυξομειώσεις απαιτούν την έγκριση της. Παράλληλα, απαιτείται ομοφωνία στο επίπεδο του Συμβουλίου Ecofin.
Χθες το Συμβούλιο Eurogroup εξέτασε το σχέδιο, ύψους 200 δισ. ευρώ, που παρουσίασε η Κομισιόν στις 26 Νοεμβρίου. Όπως
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr