Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την Απόφαση αυτή θεσμοθετούμε ένα ακόμα πολύ σημαντικό Εθνικό Πάρκο στο οποίο περιλαμβάνονται οι υγρότοποι, τα χερσαία και τα θαλάσσια τμήματα των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους και της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, καθώς καιτης ευρύτερης περιοχής τους.
Το «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού -Λουδία- Αλιάκμονα» με την περιφερειακή του ζώνη καλύπτει μία χερσαία και υδάτινη περιοχή συνολικής έκτασης 338.000 χιλιάδων στρεμμάτων.
Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και έναν από τους πλουσιότερους στην Ευρώπη, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Επίσης στη συγκεκριμένη περιοχή απαντάται μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.
Η περιοχή είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας, γιατί βρίσκεται στο κεντρικό μεσογειακό μεταναστευτικό διάδρομο της παγκόσμιας ορνιθοπανίδας και αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για αρκετά πτηνά, όπως είναι ο αργυροπελεκάνος, η αβοκέττα, η λιμόζα, ο νυχτοκόκορας, κ.α. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή 277 είδη πτηνών, δηλαδή περίπου το 63% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα.
Επίσης, στην ευρύτερη προστατεύομενη περιοχή έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών.
Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και διαχείριση του ποταμίου, θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος της περιοχής, που αποτελούν σημαντική κληρονομιά και πολύτιμο φυσικό πόρο.
Στα πλαίσια αυτά με την Απόφαση χωρίζουμε την ευρύτερη περιοχή σε (4) τέσσερεις βασικές περιοχές και επιμέρους ζώνες στις οποίες ορίζουμε ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.
Επισημαίνω ότι για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου και το περιεχόμενο της σημερινής Απόφασης, έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Η διαβούλευση αυτή στηρίχθηκε σε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης, που έχουμε συστήσει στην περιοχή».
Τα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου
Χερσαία και θαλάσσια περιοχή συνολικής εκτάσεως 338.000 στρεμμάτων χωρισμένη σε 4 βασικές περιοχές με επιμέρους ζώνες :
- Η Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (ΑΠ), η οποία αποτελείται από τις εκβολές των ποταμών και τα χερσαία και θαλάσσια τμήματα των Ζωνών ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3 και ΑΠ4.
- Η Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΔΠΑΒ), η οποία αποτελείται από τις ζώνες ΠΔ1, ΠΔ2, ΠΔ3 και ΠΔ4 (τα Δέλτα των ποταμών), η Ζώνη ΠΑ (Αλυκή Κίτρους), οι Ζώνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5 και Β6 (χερσαίες εκτάσεις) και Β7
- Η Περιφερειακή Ζώνη (Γ) είναι η χερσαία περιοχή που καθορίζεται από τις Ζώνες Γεωργικών Καλλιεργειών, δηλαδή τις ζώνες Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5 και Γ6
- Η Περιοχή Ελεγχόμενης οικιστικής Ανάπτυξης των Αλυκών Κίτρους (Ζώνη Δ)
Δραστηριότητες και περιορισμοί εντός των Περιοχών του Εθνικού Πάρκου
Στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3, ΑΠ4):
- Η επιστημονική έρευνα των στοιχείων του οικοσυστήματος
- Η εκτέλεση έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση και την αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος
- Η επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση
- Η εγκατάσταση, συντήρηση και βελτίωση της απαραίτητης υποδομής, για την υποστήριξη των άνωθεν δραστηριοτήτων.
- Η βόσκηση ως μέσο διαχείρισης των ενδιαιτημάτων υπό προϋποθέσεις
- Η θαλάσσια επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, η ερασιτεχνική αλιεία στα ποτάμια και η κίνηση αλιευτικών σκαφών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
- Η χρήση λιμνοθαλάσσιων οικοσυστημάτων και ιχθυοτρόφων υδάτων ως εκτατικών ιχθυοτροφείων και ως μέσο οικολογικής αναβάθμισης της περιοχής και η δημιουργία, ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση της υφιστάμενης υποδομής για τις εν λόγω δραστηριότητες
- Η συντήρηση και εκσυγχρονισμός των υφισταμένων δικτύων και υποδομών στις θαλάσσιες ζώνες, στις κοίτες των ποταμών και των φυσικών τεχνι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr