Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων θα λειτουργεί ως ένα απλό άθροισμα των δαπανών που απαιτούνται για τη συντήρησή τους και το οποίο θα διαμορφώνεται περίπου στα 12.000 ευρώ ( δηλαδή στο ύψος τους αφορολόγητου ποσού).
Οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε οικίες άνω των 200 τ.μ. καιταυτόχρονα εμφανίζονται να έχουν μία εξοχική κατοικία άνω των 150 τ.μ., ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 2.000 κ.ε ή ένα σκάφος άνω των 7 μέτρων το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καθιερώσει το προηγούμενο «ελάχιστο όριο» εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνουν στην Εφορία.
Δηλαδή οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τα προηγούμενα περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορούν από το 2009 να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα 12.000 ευρώ αφού η Εφορία δεν θα τους φορολογεί με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά με το «ελάχιστο κόστος χρήσης περιουσιακών στοιχείων» ( σ.σ. όπως μετονομάζονται τα τεκμήρια διαβίωσης).
Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης άκουσε τις προτάσεις των φορέων ( Σύνδεσμος Αντιπροσώπων αυτοκινήτων, Σκαφών Αναψυχής και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων) που ζήτησαν διευκρινήσεις για το καθεστώς εφαρμογής των νέων τεκμηρίων διαβίωσης.
Ο κ. Αλογοσκούφης, απάντησε στους φορείς ότι οι προτάσεις τους δεν απέχουν σημαντικά από το τελικό κείμενο του σχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο πολύ σύντομα θα δοθεί στην δημοσιότητα.
Ειδικότερα, το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις προτάσεις των Συνδέσμων και τα όσα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών συνοψίζονται στα εξής:
1. Κύρια και εξοχική κατοικία. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «R» οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας κάνουν λόγο για διασύνδεση του ελάχιστου κόστους συντήρησης ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών του φορολογούμενου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα όρια της απαλλαγής, τα οποία όμως «ψαλιδίζονται» σημαντικά σε σχέση με τα υφιστάμενα απαλλασσόμενα τετραγωνικά όρια.
Δηλαδή «ευρώ και τετραγωνικό» θα μετράει από το 2009 η Εφορία, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν κύρια κατοικία άνω των 150 τ.μ. και εξοχική μεγαλύτερη των 120 τ.μ.. Να σημειωθεί ότι για την πρώτη κατοικία, σήμερα, το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το τεκμήριο διαβίωσης είναι τα 200 τ.μ. ενώ για την δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία τα 150 τ.μ.
Δηλαδή κατά τον υπολογισμό του κόστους συντήρησης η Εφορία θα μετράει τα τετραγωνικά της κατοικίας του φορολογούμενου που υπερβαίνουν το απαλλασσόμενο όριο και θα τα πολλαπλασιάζει με μία τιμή.
Το ποσό αυτής της τιμής προτείνεται να φθάνει στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά μήνα. Στην περίπτωση της κύριας κατοικίας θα υπολογίζεται τεκμαρτά για δώδεκα μήνες και της εξοχικής για τρεις μήνες.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που διαμένει σε πρώτη κατοικία, η επιφάνεια της οποίας είναι 250 τ.μ., το ελάχιστο κόστος συντήρησης θα υπολογιστεί ως εξής: Η Εφορία θα αφαιρέσει πρώτα τα απαλλασσόμενα τετραγωνικά όρια ( 250 τμ. -150 τ.μ.) και το καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή τα 100 τ.μ. θα τα πολλαπλασιάσει με το 1 ευρώ και τους 12 μήνες.
Έτσι, η βασική κατοικία των 250 τετραγωνικών μέτρων του υπόχρεου θα έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης 1.200 ευρώ.
Εάν ο ίδιος φορολογούμενος έχει και μία εξοχική κατοικία 180 τετραγωνικών μέτρων τότε το τεκμήριο του συγκεκριμένου ακινήτου βάσει της προηγούμενης διαδικασίας ( 180 τ.μ.- 150 τ.μ.=30 τ.μ. Χ 1 ευρώ Χ 3 μήνες) περιορίζεται σε μερικές δεκάδες ευρώ, και δη μόλις 90!
Συμπερασματικά, το ελάχιστο κόστος συντήρησης για τον προηγούμενο Έλληνα φορολογούμενο ανέρχεται και για τα δύο ακίνητα που κατέχει στα 1.290 ευρώ.
Τι προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ
Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων πρότεινε στο κ. Αλογοσκούφης το εξής: Να παραμείνουν τα υφιστάμενα όρια απαλλαγής 200 τ.μ. και ο μηχανισμός των τεκμηρίων να πιάνει τις μεγάλες εμβαδού κατοικίες, άνω των 200 τ.μ. Το κόστος χρήσης το ορίζει σε 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το οποίο όμως πέφτει στο μισό όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους, 2,5 ευρώ. Τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr