Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι «με το νέο προϋπολογισμό εξαντλούμε τα περιθώρια που έχουμε για να στηρίξουμε την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, στο πλαίσιο της ευέλικτης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Συμπλήρωσε, όμως, «πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα αντιμετωπίσει με δημοσιονομικά μέσα την κρίση που βιώνουμε. Περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ecofin και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Τα περιθώρια αυτά είναι πιθανόν να μεταβληθούν με τις εν λόγω αποφάσεις».
Πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες, αφού τα περιθώρια για γενναίες παροχές είναι περιορισμένα λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. Οι πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση, εκτός από το επίδομα θέρμανσης και των υπολοίπων μέτρων που επεξεργάζεται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μελετά και την επίσπευση του μέτρου της μείωσης του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος κατά 1% επιπλέον της ήδη νομοθετημένης μείωσης κατά 2% το 2009.
Έτσι, ο κεντρικός συντελεστής στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος τώρα είναι 27% και θα υποχωρήσει στο 25% από τον Ιανουάριο, να μειωθεί κατά μία επιπλέον μονάδα στο 24%.
Στο ίδιο συνέδριο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι στην Ευρώπη κρίνεται το ίδιο της το μέλλον, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για την Ελλάδα είναι θέμα εθνικής επιβίωσης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα και να υπερβεί το έλλειμμα του 3% για το 2009 με την αυστηρή προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα διέσωζαν θέσεις εργασίας, θα δημιουργούσαν προστιθέμενη αξία και θα άνοιγαν προοπτικές.
«Tο σχέδιο για τη στήριξη της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ.Μίχαλος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η παρούσα κρίση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει την αφορμή για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας διότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, πρότεινε σχέδιο που θα πρέπει να κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες: τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχος Σακελλάρης, επεσήμανε ότι μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΤΕπ είναι να προσαρμόσει τις δραστηριότητες της στις ανάγκες της οικονομίας και στο μοντέλο ανάπτυξης της.
«Μέχρι το τέλος του 2011, σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες, η ΕΤΕπ σκοπεύει να κινητοποιήσει για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη 30 δισ. ευρώ, από αυτά, 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν κατά την περίοδο 2008-2009» τόνισε ο Πλούταρχος Σακελλάρης.
Ειδικά για την Ελλάδα, συμπλήρωσε υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ενεργές πιστωτικές γραμμές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά διατίθενται μέσω τεσσάρων συνεργαζόμενων τραπεζών, ενώ υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες έξι τράπεζες με στόχο για το 2009 να διπλασιάσει τον αριθμό των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζεται, καθώς επίσης, να διπλασιάσει σε ποσό τις πιστωτικές γραμμές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr