Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Ανάτπυξης, στο κατατεθειμένο νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα εξής θέματα:
- Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2004/8/ΕΚ «Για την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας βάσει της ζήτησης για χρήσιμη θερμότητα στην εσωτερική αγορά ενέργειας κλπ.» που σκοπό έχει την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και αποφυγής απωλειών στα ηλεκτρικά δίκτυα και κατά συνέπεια την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ειδικότερα καθορίζονται: (α) οι βασικές αρχές προσδιορισμού των λειτουργικών χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων που είναι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τη χρήσιμη θερμική ενέργεια και η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και (β) οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ΣΗΘ χαρακτηρίζεται ως «υψηλής αποδοτικότητας».
Με τη συμπαραγωγή επιτυγχάνεται η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και ως εκ τούτου μείωση και των εκπομπών ρύπων, ανάλογα βέβαια με το είδος της μονάδας και του εξοπλισμού της. Η μεγάλη σημασία που έχει η συμπαραγωγή στην Εξοικονόμηση Ενέργειας εξηγεί την ανάγκη για άμεση προώθηση του Νομοσχεδίου.
- Ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την επιβολή αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ της ΔΕΗ για την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας Τρικάλων με προβλεπόμενη ισχύ 161.6 MW, του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1986 και περατώθηκε κατά το μέγιστο τμήμα του τον Απρίλιο του 2001
Οι ρυθμίσεις εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό καθεστώς που είχε διαμορφώσει ο Ν. 3066/2002, ο οποίος ωστόσο είχε μείνει ανενεργός, και θέτουν τις βάσεις για ταχύτερη ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, ενώ παράλληλα, πέραν της αποζημιώσεως προς τους θιγόμενους, προβλέπουν την καταβολή σειράς συμπληρωματικών οικονομικών παροχών προς αυτούς, με σκοπό την πλήρη και ουσιαστική αποκατάστασή τους από την απαλλοτρίωση.
- Ρυθμίζονται ζητήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς επίσης περιέχονται οργανωτικές και άλλες διατάξεις για το ΔΕΣΦΑ Α.Ε., τη ΔΕΗ Α.Ε., το ΚΑΠΕ, το ΙΓΜΕ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΣΕΕΣ, το σύστημα επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της πετρελαϊκής νομοθεσίας κλπ.
Οι αναμενόμενες επιπτώσεις στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τη ΣΗΘ θα είναι ιδιαίτερα θετικές, με τη δημιουργία νέων μονάδων και νέων εγκαταστάσεων σε τομέα καθαρής και αποδοτικής ενέργειας. Επίσης, με τον περιορισμό των απωλειών στη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση των προβλημάτων αιχμιακής ζήτησης- λόγω καλύτερης διασποράς των παραγωγικών μονάδων ενέργειας, θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ενεργειακές υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr