Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος διαφώνησε με τον τρόπο υλοποίησης και αξιοποίησης των 28 δισ. ευρώ και πρότεινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες από τους μετόχους. «Πρέπει να χυθεί αίμα» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες σε αυτούς που οδήγησαν στην κρίση.
Συνεχίζοντας έκανε ανάλυση των αιτιών της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί η στρεβλή εικόνα «πως για την κρίση φταίνε οι λίγοι κακοί τραπεζίτες και οι πολύ ανόητοι δεν ξέρουν να δανείζονται» και εκτίμησε ότι ο υπερδανεισμός οδήγησε σε αχαλίνωτη κερδοσκοπία: «όνειρα με δανεικά γίνονται εφιάλτες τοις μετρητοίς» σημείωσε.
Πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες γιατί είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, είπε ο κ. Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: τι γίνεται όμως με τους τραπεζίτες, με αυτούς που έριξαν το καράβι στην ξέρα; Στις ΗΠΑ άλλαξαν τα ΔΣ χωρίς συνελεύσεις. Εμείς διαπραγματευόμαστε δυο μήνες με τις τράπεζες.
Ο γγ της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι η ασυδοσία και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και του ανταγωνισμού χωρίς κρατικό έλεγχο είναι ο κυριότερος παράγοντας της κρίσης. Επιτέθηκε στους τραπεζίτες λέγοντας πως πριν από λίγους μήνες υπερηφανεύονταν για τα υπερκέρδη τους. «Όταν όμως ήρθε η ώρα της κρίσης κανείς δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτά τα υπερκέρδη για στήριξη των τραπεζών». Τέλος, ζήτησε να είναι ο προϋπολογισμός κοινωνικός και να στηρίξει τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για κατάρρευση του «ασύδοτου χρηματοικονομικού καπιταλισμού» κατά την ομιλία του και τόνισε ότι χρειάζεται ένας νέος συσχετισμός κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής. Απαιτείται, είπε, η στροφή από την εικονική χρηματοπιστωτική οικονομία στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Δασκαλόπουλος προειδοποίησε ότι κανένας κλάδος και καμιά κοινωνική ομάδα δεν θα αποφύγουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή των θεσμών με μείωση της γραφειοκρατίας και ποιοτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης.
Κρίση, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημαίνει ανάγκη ανασύνταξης και ανασυγκρότησης με τη συνεργασία του δημιουργικού ιδιωτικού τομέα με τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Χαρακτήρισε τέλος, πρόκληση για την ελληνική οικονομία την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος των συναλλαγών.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Κασιμάτης, απαίτησε από τις τράπεζες «να σταματήσουν να κερδοσκοπούν παρανομώντας, εκμεταλλευόμενοι μονοπωλιακές καταστάσεις». Κάλεσε την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική, η οποία όπως είπε, θα εδραιώσει την κοινωνική συνοχή και ην κατανάλωση, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις υγιείς πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών. Αν οι τράπεζες συνεχίσουν να ζητούν υπερκέρδη θα βρεθούν αντιμέτωπες όχι μόνο με το κοινωνικό σύνολο αλλά και τους επιχειρηματίες, κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.
Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που όμως να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Ο ίδιος μίλησε για ένα στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία 20ετία που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά και την αύξηση των εισαγωγών από το εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr