Kαι ελληνικά δεν είναι και πανάκριβα πληρώνουν οι καταναλωτές τα ψάρια που αγοράζουν. Μερικές φορές έως και πέντε φορές ακριβότερα από την τιμή που αγοράζουν οι έμποροι στη Σκάλα στο Κερατσίνι. Συγκεκριμένα, οι ταβέρνες αγοράζουν μπαρμπούνια Ιταλίας 5 ευρώ το κιλό και τα σερβίρουν τουλάχιστον 70 ευρώ το κιλό. Οι τσιπούρες τους κοστίζουν 4-5 ευρώ το κιλό και τις πλασάρουν ...με λαδορίγανη 10 ευρώ το κιλό. Τις συναγρίδες, τις αγοράζουν 40 ευρώ το κιλό και τις προτείνουν στους πελάτες τους αντί 100 ευρώ το κιλό.
Τα περιθώρια κέρδους, ωστόσο, για εμπόρους και ταβέρνες διπλασιάζονται όταν πρόκειται για «στραβά» ψάρια. Αυτά είναι ψάρια που εμφανίζουν κάποιο ελάττωμα -π.χ. λείπει τμήμα της ουράς ή το ψάρι έχει ένα μάτι- το οποίο όμως μόνο ένας ειδήμονας μπορεί να διακρίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις έμποροι και ταβέρνες έχουν τεράστια περιθώρια κέρδους, εάν σκεφτεί κανείς ότι τσιπούρες που εντάσσονται στην κατηγορία «στραβά» έχουν τιμή χονδρικής 2-3 ευρώ και τιμή λιανικής στον πάγκο της ψαραγοράς 4-5 ευρώ το κιλό, ενώ στην ταβέρνα σερβίρονται έναντι 10 ευρώ. Κοστίζουν δηλαδή όσο και οι τσιπούρες που δεν έχουν κανένα ελάττωμα.
Εισαγόμενα, πανάκριβα αλλά και κατεψυγμένα. Λίγοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι φρέσκο μπορεί να διατηρηθεί ένα ψάρι το πολύ για έξι ημέρες. Μεγαλύτερη διάρκεια το κατατάσσει στα κατεψυγμένα. Οι περισσότερες ταβέρνες ιδίως τον χειμώνα όπου η κίνηση είναι πεσμένη τα διατηρούν στην κατάψυξη, όπου και μπορούν να παραμείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο.
Σήμερα, το 80% των ψαριών που διακινούνται στην Ελλάδα είναι εισαγωγής, ιχθυοτροφείου αλλά και θαλάσσης. Το υπόλοιπο 20% από το σύνολο των ψαριώνπου διακινούνται στην αγορά, είναι ελληνικά, εκ των οποίων πάνω από το 90% είναι ιχθυοτροφείου. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού φθάνοντας ετησίως έως και τους 126.000 τόνους.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr