1. Πανικός και πωλήσεις
Οι αιφνίδιες ρευστοποιήσεις μετοχικών κεφαλαίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των επενδυτών, λένε οι ειδικοί, καθώς τέτοιες κινήσεις γίνονται συνήθως υπό το κράτος του φόβου και του πανικού. Τα αισθήματα, συμπληρώνουν, δεν έχουν θέση στα κριτήρια του σωστού επενδυτή. Εκτός από αυτό της ψυχραιμίας, βέβαια. Ας μην ξεχνάμε, σημειώνουν, ότι στην κρίση του 1987 η αγορά ανέκαμψε δυο χρόνια μετά.
2.Προσοχή στην ενημέρωση
Η πολλή ενημέρωση βλάπτει, προειδοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές. Μερικά ΜΜΕ πολλές φορές βαίνουν σε υπερβολικές εκτιμήσεις της κατάστασης, οδηγώντας τους ακροατές σε πανικό. Ο επενδυτής πρέπει να δώσει αρκετή προσοχή λοιπόν στην ενημέρωσή του και να κατευθύνεται σε έγκυρες πηγές χωρίς να παρασύρεται από τρομολάγνες σειρήνες.
3. Αλλαγή πλάνου
Πάρα πολλοί επενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης απέρριψαν καλά οργανωμένα πλάνα ετών, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αστάθεια της αγοράς. Αυτή ακριβώς η στρατηγική όμως, επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι που φέρνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Σε δύσκολους καιρούς αυτό που σώζει τον επενδυτή είναι η προσήλωση του στους μακροπρόθεσμους στόχους του, συμπληρώνουν.
4. Συγκρατημένος ενθουσιασμός
Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν σιγά σιγά και καθώς θα συμβαίνει αυτό οι επενδυτές θα κατευθυνθούν προς νέα trends όπως η βιοτεχνολογία ή οι πετρελαϊκές εταιρίες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Θέλει προσοχή όμως, προειδοποιούν, να μην κυριαρχήσει ο υπερβολικός ενθουσιασμός. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, προτείνουν, είναι να στραφείτε σε εταιρίες διαφόρων τομέων, αποφεύγοντας την υπερέκθεση σε ένα μόνο τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr