Ο προεδρεύων της Ε.Ε. Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενος «την ανησυχία σε όλα τα κράτη μέλη για τη σοβαρότητα της κατάστασης» τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως «μετά από τις προτάσεις για το διεθνές πιστωτικό σύστημα, θα πρέπει τώρα πλέον να ληφθούν και μέτρα για την πραγματική οικονομία». Επιπλέον υπογράμμισε πως η Κομισιόν θα πρέπει να εκπονήσει και να ανακοινώσει «μία οικονομική στρατηγική». Η συνάντηση των «27» είχε ως στόχο να λυθούν οι μεταξύ τους διαφορές και να διαμορφωθεί το κοινό μέτωπο με το οποίο θα συμμετάσχει η ΕΕ, αλλά και τέσσερις ηγέτες μεγάλων χωρών της ΕΕ, στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου.
Καταρχήν, οι «27»,συμφώνησαν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της 15ης Νοεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει την έναρξη της μεταρρύθμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μείζονα ρόλο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι "27", ζητούν τα εξής:
-Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.
-Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων)
- Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται "φούσκες" κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού
- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
- Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.
- Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.
- Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Τέλος, οι "27" στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ειδικότερα, οι "27" συμφώνησαν ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου, μέσα σε περίοδο 100 ημερών, θα πρέπει να ετοιμασθούν τα μέτρα εφαρμογής των παραπάνω αρχών.
Να σημειωθεί ότι στην Ουάσιγκτον θα συναντηθούν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς), με τους ηγέτες της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Κίνας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Το 20ο μέλος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που εκπροσωπείται συλλογικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr