Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική προεδρία της ΕΕ θα παρουσιάσει σειρά προτάσεων που αφορούν την αναμόρφωση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος αποσκοπώντας σε καλύτερο, διασυνοριακό και πολυεπίπεδο έλεγχο.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί η ανάγκη να ενισχυθεί η διαφάνεια στις αγορές όπως και οι εποπτικοί μηχανισμοί που παρακολουθούν την δραστηριότητα των αγορών. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπραόυν έχουν ζητήσει αναπροσαρμογή των κανόνων υπό το πρίσμα ενός νέου Μπρέντον Γουντς.
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται συμπεριλαμβάνεται και η καταγραφή των εταιρειών αξιολόγησης αλλά και η θέσπιση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να υπάρξουν αντικίνητρα για τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου.
Ακόμη, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων ώστε να είναι περισσότερο συνεκτικά, την διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας και την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου από την τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Πάντως, οι ΗΠΑ, δια του προέδρου Τζορτζ Μπους έχουν εκφράσει τη θέση να μην χρησιμοποιηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση ως πρόφαση για «κατεδάφιση» των αρχών του ελεύθερου εμπορίου και αυτό αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της G20. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει να μην τεθούν εμπόδια στο ελεύθερη αγορά.
Στη Σύνοδο είναι πιθανόν ότι θα τεθεί και το ζήτημα της αναπροσαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης έχουν καταθέσει πρόταση ζητώντας να εξαιρεθούν από την μέτρηση των ελλειμμάτων δαπάνες που αφορούν την παιδεία και άλλες παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες εν μέσω της κρίσης. Ζητούν επίσης και ισχυρότερος ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τις προτάσεις τους τις έχουν εκθέσει και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr