Στο Οικολογικό Πάρκο εντάσσονταιοι χερσαίες και οι υδάτινες εκτάσεις των δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Σκιρίτιδας και Απόλλωνοςκαι της Κοινότητας Κοσμά του Ν. Αρκαδίας, και των δήμων Θεραπνών, Οινούντος και Γερόνθρων και της Κοινότητας Καρυών του Ν. Λακωνίας που χαρακτηρίζονται ως Περιοχή Οικοανάπτυξης.
Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την Απόφαση αυτή θεσμοθετούμε ένα πολύ σημαντικό Οικολογικό Πάρκο στο οποίο περιλαμβάνονται χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις των Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας της περιοχής του όρους Πάρνωνα υγρότοπουΜουστού.
Το «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Μουστού» καλύπτει στο σύνολό του μία έκταση 1.150.000 στρεμμάτων.
Αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή του Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων. Μερικοί από αυτούς είναι μοναδικοί ή ιδιαίτερα αξιόλογοι για τον ελλαδικό και τον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις με μαύρη πεύκη, τα δάση με δενδρόκεδρο στη Μονή Μαλεβής, οι καστανεώνες στην Καστάνιτσα, η παράκτια λίμνη του Μουστού νότια του ’στρους, η χαράδρα του Δαφνώνα κ.ά. Επίσης, συνολικά έχουν καταγραφεί και αναγνωριστεί μέχρι σήμερα 113 σπάνια φυτά, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, όπως τα τοπικά ενδημικά του Πάρνωνα και ορισμένα σπάνια ασιατικά είδη.
Στην περιοχή απαντώνται περίπου 12 είδη θηλαστικών, 53 είδη ορνιθοπανίδας, 2 είδη ιχθυοπανίδας, 20 είδη ερπετών, 6 είδη αμφιβίων και 17 είδη ασπόνδυλων.
Με τη θεσμοθέτηση του Οικολογικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία του μοναδικού για την πολύπλευρη αξία του, οικοσυστήματος της περιοχής όρους Πάρνωνακαι του υγροτόπου Μουστού, καθώς και τη διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της περιοχής.
Στα πλαίσια αυτά με την Απόφαση χωρίζουμε την περιοχή σε 3 βασικές περιοχές και σε επιμέρους ζώνες στις οποίες ορίζουμε ρητά και περιοριστικά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες.
Σημειώνω ότι για την σύσταση του Οικολογικού Πάρκου και το περιεχόμενο της σημερινής απόφασης έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Η διαβούλευση αυτή έχει στηριχθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει εγκρίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και στις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης που έχουμε συστήσει στην περιοχή, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ) του ΥΠΕΧΩΔΕ».
Τα χαρακτηριστικά του Οικολογικού Πάρκου
- Χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Σκιρίτιδας και Απόλλωνοςκαι της Κοινότητας Κοσμά του Ν. Αρκαδίας, των Δήμων Θεραπνών, Οινούντος και Γερόνθρων και της Κοινότητας Καρυών του Ν. Λακωνίας της περιοχής του όρους Πάρνωνα - υγροτόπου Μουστού συνολικής εκτάσεως 1.150.000 στρεμμάτων
- Η περιοχή χωρίζεται σε 3 βασικές Περιοχές (Α, Β, Γ) οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (Α), Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Β) και Περιοχή Οικοανάπτυξης (Γ).
ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΖΩΝΩΝ
Α. Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης
1. Συστάδα Δενδρόκεδρου Μονής Μαλεβής (2.Ι)
2.Υγρότοπος Μουστού (2.ΙΙ)
Β. Περιοχή Προστασίας της Φύσης
1. Δάση Δενδρόκεδρου Πραστού (3. Ι)
2. Δάση Δενδρόκεδρου Αγίου Βασιλείου-Πλατανακίου (3.ΙΙ)
3. Δάση Δενδρόκεδρου Παλαιοχωρίου (3. ΙΙΙ)
4. Σημαντική περιοχή χλωρίδας Κορυφών Πάρνωνα (3. IV)
5. Σημαντική περιοχή χλωρίδας Μαζιάς-Κοντολινάς (3. V)
6. Σημαντική περιοχή χλωρίδας Αγίου Ιωάννη-Ορεινής Μελιγούς (3. VI)
7. Περιοχή Χαράδρας Δαφνώνα και Μονών Ελώνης καιΣίντζας (3. VII)
8. Υγρότοπος Μουστού (4. I)
9. Περιοχές Προστασίας Ρεμάτων - Περιοχές προστασίας κατά μήκος των ρεμάτων Δαφνώνα, Βρασιάτη και Τάνου και εκατέρωθεν των όχθεων τους πλάτους50 μέτρων.
Γ. Περιοχή Οικοανάπτυξης
Όλη η έκταση του Οικολογικού Πά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr