Η διεθνής οικονομική κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο, αυτό της νεοδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Καραμανλή, επεσήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής στην ομιλία του ανέφερε πριν από λίγο: «Δεν χαρίζεται τίποτα στις τράπεζες. Δεν ζημιώνεται αλλά κερδίζει το δημόσιο και οι φορολογούμενοι. Κερδίζουν οι φορολογούμενοι γιατί εξασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων». Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν κάθε χρόνο περίπου 500 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δρα ως αρωγός στο πιστωτικό σύστημα όπως κάνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Η κρίση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επιβαρύνει σημαντικά και την ελληνική οικονομία οδηγώντας σε ανατροπή βασικών παραδοχών του Προϋπολογισμού. Ανέφερε συγκεκριμένα πως στο εννεάμηνο η κρίση προκάλεσε μείωση στα έσοδα του κράτους, αύξηση του κόστους δανεισμού, έκρηξη της ακρίβειας, και επιβράδυνση της ανάπτυξης. Επισήμανε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη σε σχέση με πολλές άλλες χάρη στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Γ. Παπανδρέου: Πρωτοφανής υποκρισία
«Πρωτοφανής η κρίση, αλλά και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ», σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Η διεθνής οικονομική κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο, αυτό της νεοδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Καραμανλή, επεσήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.
Ειδικά όσον αφορά το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι τα 28 δισ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς εγγύηση ότι θα φθάσουν στον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον παραγωγό -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- είναι χρήματα του ελληνικού λαού.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στήριξη με ξεκάθαρους κανόνες, μόνο στις τράπεζες που έχουν ανάγκη και μόνο αν οι μέτοχοι προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «ώστε να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και τέλος την ενεργό παρουσία του δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια.
Τέλος ο κ. Παπανδρέου πρότεινε 4 δέσμες μέτρων. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση των ασθενέστερων με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης, και ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 συνταξιούχους. Η δεύτερη αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εισαγωγή ενός νέου παραγωγικού προτύπου, και η τρίτη την αντιμετώπιση της ανεργίας με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, τη θέσπιση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας για τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας κ.α. Τέλος, η τέταρτη δέσμη προτάσεων περιλαμβάνει μέτρα υπέρ των δανειοληπτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr